Aandacht voor het kind van gescheiden ouders

3 Tips om oog te hebben voor het kind van gescheiden ouders
Wanneer ouders scheiden, heeft dat veel impact op het hele gezin. De ouders gaan ieder door verschillende emoties heen en er moeten dingen geregeld worden. Ondertussen hebben de kinderen van deze ouders ook te maken met hun eigen emoties en vragen. Hoe zorg je er als gescheiden ouders voor dat je ondanks alle emoties en veranderingen ook oog hebt voor de kinderen?
  1. Ruimte voor praten en gevoelens
    Wanneer ouders hun kind vertellen dat zij gaan scheiden, is het belangrijk om open en eerlijk te zijn. De ouders kunnen samen in een kalme omgeving en situatie aan het kind uitleggen dat zij gaan scheiden en wat dat betekent. Geef het kind hierbij de ruimte om te reageren met zijn of haar eigen vragen en emoties. Erken en benoem zijn of haar gevoelens. Geef ook eerlijk antwoord op vragen en sluit aan bij de belevingswereld van het kind, maar laat onnodige details over relatieproblemen achterwege. Maak duidelijk dat het kind geen schuld heeft in deze situatie. 
  2. Veilige omgeving
    Voor een kind kan het na een scheiding soms moeilijk zijn om hun twijfels, vragen en zorgen met de ouders te bespreken. Het kind heeft dan iemand nodig waarbij het zich veilig voelt om te praten over zijn of haar gevoelens. Dit kan iemand uit de familie zijn of buren, een begeleider op school of van de kinderopvang. Ook de orthopedagoog staat klaar om hierbij te helpen. Naast een vertrouwenspersoon, is ook structuur onmisbaar voor een veilig gevoel. Het is belangrijk dat de ouders afspraken maken over wat ze het kind vertellen en bovendien duidelijk zijn over vragen zoals waar het kind gaat wonen en wanneer hij of zij beide ouders ziet.
  3. Aandacht
    Het is belangrijk dat het kind zich nog door beide ouders gezien en gehoord voelt, ondanks de hectiek. Dit kan door momenten te creëren waarop de ouder zich volledig richt op het kind en echt aanwezig is; zonder telefoon, gepieker of andere afleidingen. Dit kan een vast moment zijn door bijvoorbeeld op een vaste dag samen met het kind te gaan koken of een wandeling te maken. Ook een één-op-één uitstapje biedt een mooie gelegenheid om echt te luisteren naar wat het kind bezighoudt en samen tijd door te brengen.

Gesprek met de orthopedagoog 

Een orthopedagoog kan ondersteuning bieden in de opvoeding en vragen daarover. Wil je eens met een orthopedagoog in gesprek? Als lid krijg je gratis drie gesprekken. Kijk op de pagina over opvoedingsondersteuning om een afspraak te maken en ontdek wat opvoedingsondersteuning nog meer voor jou kan betekenen.