Alcohol – wat is normaal?

Het kan nooit kwaad om uw alcoholgebruik eens onder de loep te nemen
Bent u een regelmatige drinker van wijn, bier of andere alcoholische dranken? Dit is minder gezond voor bloedvaten, hart en hersenen dan we dachten, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Online test rondom alcoholgebruik

In 2015 schreef de gezondheidsraad in een richtlijn het advies: 'Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.' Als u meer drinkt dan de richtlijn kan het geen kwaad te kijken of u nog binnen de norm van 'wat gezond is' valt. Dat kan met deze online tests:

  • Drinktest – deze test van het Trimbos Instituut geeft u inzicht in hoeveel u drinkt en wat normaal is. 
  • Test-je-kennis-over-alcohol – deze test van Jellinek test wat u weet over alcohol.
  • Test uw alcoholgebruik – hiermee test u of uw alcoholgebruik zorgelijk is. Ook deze is van Jellinek.
  • Alcohol en ik – deze test van Antes vertelt of u met uw alcoholgebruik in de gevarenzone zit. 
  • Win jezelf terug – zo test u of u verslaafd bent aan alcohol. Maker hiervan is Victas, centrum voor verslavingszorg.

Maakt u zich zorgen? Zoek hulp

Maakt u zich zorgen over uw drankgebruik en zoekt u hulp? Die is er, in diverse vormen. Welke vorm bij u past is afhankelijk van een aantal zaken: hoe erg uw drankgebruik is bijvoorbeeld en of u hier lichamelijke, geestelijke of geldproblemen van krijgt. Herkent u zich in een van deze punten? Ga dan in gesprek met uw huisarts of bel de GGD voor hulp. Zij kennen de juiste organisaties voor uw probleem. Bovendien vergoeden sommige zorgverzekeraars een deel van de behandeling bij een verwijzing (u betaalt wel altijd een eigen bijdrage).

Online hulp bij alcoholproblemen

Is het probleem nog niet ernstig, maar wilt u er wel mee aan de slag? En doet u dit het liefst alleen en anoniem? Dan vindt u op het internet diverse cursussen. Zowel de korte termijneffecten als de langere termijneffecten van een aantal online zelfhulpprogramma’s zijn heel positief.

Meer over