Ben ik te dik?

U weet het binnen vijf minuten
Als u meer eet dan u calorieën verbruikt, komt u aan. Als u dit langere tijd doet, wordt u dik. Bent u te dik, dan heeft u overgewicht. Of u te dik bent en hoe erg dit is, weet u binnen vijf minuten.

Het begint met een online overgewicht-test

Ernstig overgewicht is niet goed voor uw gezondheid. U ontwikkelt sneller suikerziekte, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Ook neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Op internet wemelt het van de tests en aps. Dit is een eerste check om te zien of u te dik bent en zo ja, hoeveel.

BMI: voor volwassenen tussen 18-70 jaar

U heeft er vast wel eens van gehoord: BMI. Dit is de afkorting voor Body Mass Index en is de verhouding tussen uw gewicht en lengte. De BMI-test is geschikt voor volwassenen in de leeftijd van 18 tot 70 jaar. Dit komt, omdat de test is gebaseerd op volwassenen met een gemiddelde spier- en vetmassa. Wij selecteerden drie BMI-testen voor u. Lees na het doen van de test ook de tips voor het vervolg.

Tip: bij een BMI hoger dan 30 heeft u ernstig overgewicht (obesitas). Overleg in dat geval altijd met uw huisarts over mogelijkheden voor professionele hulp.

Bij senioren zegt de buikomvang veel

Weet u uw BMI-score? Meet dan nu de omvang van uw buik. Dit zegt iets over de hoeveelheid vet in uw buikholte. Uw buikomvang is een belangrijke indicatie voor uw huisarts om te bepalen of u echt te dik bent. Veel buik vet betekent een hoger risico op hart- en vaatziekten. Terwijl vet rond de heupen hier niet of nauwelijks effect op heeft. Bent u ouder dan 70 jaar, dan bepaalt u uw overgewicht alleen met uw buikomvang.

Ik ben te dik, wat nu?

Als u te dik bent zit er maar één ding op: meer bewegen, minder en gezonder eten en minderen met alcohol. Klik op de links elders op deze pagina voor praktische tips om snel met uw gezondheid aan de slag te gaan. Bent u patiënt bij de huisarts of specialist? Neem dan eerst contact op met deze professional om verantwoord af te vallen.

Meer over