Borstvoeding en het RS-virus

Advies van een lactatiekundige
Virussen zijn van alle tijden. Op het moment is natuurlijk het coronavirus volop in beeld. Waarschijnlijk lees en hoor je nu ook veel over het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus). Een virus dat vooral jonge kinderen hard kan treffen. Het RS-virus is een belangrijke veroorzaker van luchtweginfecties bij zowel volwassenen als kinderen. Met name bij jonge kinderen kunnen gemakkelijk infecties ontstaan van de onderste luchtwegen, soms met complicaties. Voor het RS-virus kwetsbare kinderen zijn: kindjes met CARA en bepaalde hart- en longaandoeningen, prematuren en pasgeborenen.

Alita van Keulen-Roelofs over borstvoeding en het RS-virus

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus veroorzaakt dus verkoudheid en bijna ieder kind wordt er mee besmet in zijn of haar jonge jaren. Het RS-virus is zeer besmettelijk; via knuffelen, zoenen, inademen van uitgehoeste lucht, hand- en neuscontact wordt het gemakkelijk overgedragen. En een baby of peuter pakt het ook zomaar op via contact met een volwassene die ‘gewoon’ een beetje verkouden is. Maar ook kinderdagverblijven zijn beruchte besmettingshaarden. Doorgaans uit de besmetting zich in een onschuldige luchtweginfectie, die niet te onderscheiden is van een gewone verkoudheid, zoals verstopte neus, loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Herinfecties treden veelvuldig op, zelfs binnen één RS virus-seizoen. In de meeste gevallen zijn de symptomen een tweede keer minder ernstig dan de eerste keer.

Geeft moedermelk bescherming tegen het virus?

Moedermelk voorkomt de ziekte weliswaar niet, maar doorgaans zullen de besmetting en de complicaties veel milder verlopen. Pasgeboren baby’s hebben van nature een redelijke bescherming tegen het RS-virus. Tijdens de zwangerschap kregen zij een voorraadje antistoffen mee. Krijgt een kind borstvoeding, dan wordt de bescherming tegen het virus nóg groter! Met de moedermelk krijgt de baby vele immuunstoffen mee. Deze immuunstoffen beschermen tegen hoge en lage luchtweginfecties. De immuunstoffen kruipen als het ware tijdens het drinken uit de moedermelk in de mond- en keelholte en nestelen zich daar in de slijmvliezen van je baby. Juist nu zijn de slijmvliezen vatbaar voor andere infecties: de aanwezige immuunstoffen verhogen de weerbaarheid. Passief en actief, want ze ‘leren’ het eigen immuunsysteem zich beter te weren. Ook bevat moedermelk actieve stoffen die de groei van de RS-virussen remmen.

Wat als een borstvoedende moeder zelf verkouden is?

Natuurlijk kan zij blijven voeden. Het is niet aangetoond dat via de moedermelk het virus overgedragen wordt. Sterker nog: de antistoffen die de moeder zelf maakt tegen de verkoudheid, geeft ze juist via de moedermelk door aan de baby.

Meer weten?

Wil je meer weten over het RS-virus en borstvoeding? Of heb je vragen over (de advisering rondom) borstvoeding? Neem dan gerust contact op met een van de lactatiekundigen