Eerste hulp bij gillende kinderen

6 tips om kinderen op hun gedrag te wijzen
Gillende kinderen
Gillen heeft een functie, maar dat betekent niet dat u het altijd hoeft te accepteren.

Voetbal, verstoppertje, tikkertje… kinderen spelen weer lekker buiten. Maar het lijkt soms alsof kinderen niet meer normaal met elkaar spelen, maar enkel nog gillen. Voor u als buur niet altijd even leuk als u geniet van een kopje koffie op balkon of terras. Toch heeft gillen ook een functie. Nicole Heymans is orthopedagoog en legt uit waarom kinderen gillen.

Waarom gillen kinderen?

Kinderen gillen en schreeuwen vaak wanneer ze in een groep samen zijn. Dit doen ze om aandacht te vragen. Een kind denkt: als ik zo hard mogelijk praat of gil dan word ik gehoord. En omdat kinderstemmen vaak hoger zijn dan die van volwassenen, lijkt het alsof ze meer lawaai maken. Vaak is het ook enthousiasme. Zet volwassenen samen in een groep en ze maken ook meer geluid.

Is gillen nodig?

Gillen hoort bij de ontwikkeling van een kind en gebeurt al kort na de geboorte. Baby’s leren onder andere hun gevoelens te uiten door bijvoorbeeld te lachen en te gillen. Gillen helpt kinderen te leren communiceren met de wereld: hoe kan ik iets duidelijk maken aan de ander? En door te gillen ontdekken ze hun eigen stem. Naarmate kinderen ouder worden, leren ze dat ze ook op andere manieren iets duidelijk kunnen maken of gevoelens kunnen uiten. Gillen kan verschillende functies hebben: kinderen kunnen bijvoorbeeld gillen van blijdschap of boosheid.

Werd er vroeger meer gegild?

Of kinderen meer gillen dan vroeger? Hierop is geen pasklaar antwoord te geven. Het feit is dat het gillen als vervelend ervaren kan worden, door het hoge stemgeluid. Zeker als kinderen in groepen samen spelen. Het is daarom zinvol om kinderen te leren wat het gillen bij de ander oproept en wat een alternatief kan zijn om gedrag of emoties te uiten.

6 tips

Zo laat u de kinderen (of ouders) weten dat u last heeft van het gegil.

 1. Zeg iets over het gedrag, niet over het kind
  Vertel het kind dat u het gillen vervelend vindt, niet dat het kind zelf vervelend is.

 2. Geef aan wat u voelt
  Bespreek wat u voelt, dan snapt het kind (of zijn ouders) u beter en kan hij zich inleven. Zeg dat u het gezellig vindt dat de kinderen zo fijn spelen. Maar vraag of het een beetje zachter kan, omdat u graag een boek wilt lezen.

 3. Wees duidelijk
  Ga in gesprek met de ouders of de kinderen. Roep niet zomaar wat over de schutting, maar bel bijvoorbeeld even aan of loop de tuin in.

 4. Vind uzelf geen zeur
  Hoort u de buurkinderen vaak? En zit u daar erg erg mee, spreek het uit. Cijfer uzelf niet weg. U mag best vragen of het een beetje rustiger mag.

 5. Laat het niet oplopen
  Spreek niet direct bij de eerste gil de kinderen aan. Maar wacht ook niet te lang. Zo voorkomt u erger. U moet nog wel een normaal gesprek kunnen voeren. En let ook op de toon waarop u iets zegt. Doe niet bozig, daar bereikt u vaak niets mee.

 6. Bedenk hoe belangrijk het is
  Probeer niet op iedere slak zout te leggen. Vraag u altijd af of het echt belangrijk is voor u. Misschien moet u nog een boodschapje halen of de hond uitlaten. Doe dat dan eerst, dat verzet uw zinnen. Als u terugkomt zijn de kinderen misschien al naar binnen. En bedenk altijd dat u zelf ook jong bent geweest.

Meer over