Feestje in coronatijd?

Het kan met deze slimme tips
De verjaardag van je kind, een 50-jarig huwelijk of een collega die met pensioen gaat. Tijd voor feest! Maar door corona is het anders dan normaal. Met deze slimme tips let je op de regels en heb je toch een gezellig feestje.

Tips

Bedenk vooraf wie je wilt uitnodigen. Vage kennissen die je zelden ziet? Of enkel familieleden en goede vrienden? Door mensen uit te nodigen die er echt toe doen, hou je het kleiner en heb je meer tijd voor elkaar.   

Feestje binnen

 1. Begin met slingers en ballonnen. Hang deze altijd op, dan wordt het al snel een feestje. Leuk voor kinderen én volwassenen.

 2. Nodig niet meer dan zes personen tegelijk uit. Maak een leuke opstelling, zodat iedereen 1,5 meter afstand kan houden (afstand houden hoeft niet als je uit één huishouden komt). Het maximum geldt trouwens niet voor kinderen tot 12 jaar. Die mogen met meer komen! 

 3. Wil je meer mensen uitnodigen? Maak een (online) verjaardagsrooster zodat je weet wie wanneer komt. Bijvoorbeeld via datumprikker.nl of afspreken.nl

 4. Meer gasten in één keer over de vloer? Zet mensen die samenwonen bij elkaar. Voor hen geldt geen 1,5 meter afstand en dat scheelt jou weer ruimte. En als je samen eet, maak dan een tafelschikking wie waar gaat zitten. 

 5. Vier je je huwelijksdag? Zet twee stoelen naast elkaar en twee stoelen er tegenover. Het bruidspaar zit naast elkaar, twee gasten tegenover jullie. Nu kun je gezellig praten. Na 5 minuten stappen de gasten op en nemen twee andere plaats. Je hebt tijd voor iedereen en neemt voldoende afstand.

 6. Vier je feestje in etappes, bijvoorbeeld een week lang. Elke dag komt er ander bezoek. Zo ben je de hele week in feeststemming en zie je de hele familie en alle vrienden!

 7. Geef iedereen een eigen bakje nootjes of schotel met hapjes. Handig en hygiënisch.

 8. Zet de namen van de gasten op de glazen, met afwasbare stift. Zo onthoudt iedereen zijn glas.

 9. Hang een poster op het raam met de tekst 'Zwaaien naar de jarige job'. De jarige zit bij het raam. En dan afwachten hoeveel mensen hun hand opsteken.

Feestje buiten

 1. Grote tuin? Vier het lekker buiten. Je hebt de ruimte en er is voldoende ventilatie. Maar net als binnen geldt ook huer: maximaal 6 personen (boven de 12 jaar). 
 2. Kleine tuin of balkon? Kijk of er een park in de buurt is waar je voldoende afstand hebt om samen te proosten. Of vraag of je je feestje mag vieren in de tuin van familie of vrienden. 
 3. Reserveer een paar tafeltjes op een leuk terras. Er is voldoende afstand en jij hebt toch je feestje.

Feestje online

Wil je geen bezoek, maar wel een feestje vieren? Dat kan tegenwoordig ook makkelijk online.

 1. Ga met elkaar beeldbellen. Neem wat te knabbelen en hang de slingers op voor extra feestelijk gevoel. 
 2. Niet op bezoek, maar het feestvarken wel verwennen met een leuk cadeau? Bestel je bloemen of cadeau online en laat het bezorgen.
 3. Elke feestganger neemt een korte video op voor de jubilaris. Voeg alle video’s samen en zet er een leuk muziekje onder, zo vier je het toch een beetje samen. Succes verzekerd.
 4. Maak een WhatsApp-groep aan en deel grappige verjaardag foto's en herinneringen van vroeger. 

Houd rekening met de corona maatregelen

Wat voor feest je ook kiest: houd altijd rekening met de coronaregels van de overheid. Want alleen samen houden we corona onder controle.