Gek van al die wachtwoorden?

Zo gaat u er veilig mee om
Regelt u ook steeds meer online, zoals uw bankzaken, kleding, boeken en vakanties? Dan zult u ondertussen wel gek zijn van al die wachtwoorden die u moet onthouden. Welke oplossing is nou veilig?

4 oplossingen om wachtwoorden te onthouden

Niet veilig: wachtwoorden opschrijven

Veel mensen bewaren hun wachtwoorden in een notitieboekje of een oud boek. Op een lege pagina of op een los velletje. Nadeel is dat u de wachtwoorden goed moet bijhouden en dat kan op den duur een geklieder worden. En zo'n boekje is vrij gemakkelijk te vinden. Wat als het in verkeerde handen komt? 

Redelijk veilig: nieuw wachtwoord aanvragen

Bij elke website kunt u een nieuw wachtwoord aanvragen als u moet inloggen. U geeft uw e-mailadres op dat bij de website bekend is, en u maakt zo een nieuw wachtwoord aan. Binnen bent u!
Deze methode is een beetje omslachtig maar u hoeft geen wachtwoorden te onthouden. Aan de andere kant is ie niet helemaal waterdicht. Wat gebeurt er als iemand die bij uw mailbox kan, een nieuw wachtwoord aanvraagt? Daarom gebruiken steeds meer websites een extra beveiliging, zoals een sms-code. Dat maakt deze methode wel veiliger.

Bijna veilig: lang wachtwoord

Hoe langer uw wachtwoord, hoe moeilijker het is te kraken. Gebruik bijvoorbeeld een zin die u gemakkelijk kunt onthouden. Stel, u fietst graag in de natuur en uw geboortedatum is 8 juni 1942. Dan zou IkHouVanFietsenInDeNatuur08061942 een goed wachtwoord kunnen zijn. U kunt dit wachtwoord nog lastiger te kraken maken door de getallen tussen de woorden te plaatsen: IkHou08VanFietsen06In1942DeNatuur.
Wordt het wachtwoord u te lang? Kort het dan af, bijvoorbeeld tot ihvfidn08061942 of ih08vf06i1942dn. Zo'n wachtwoord ziet er voor de meeste mensen te ingewikkeld uit, maar is voor u vrij eenvoudig te onthouden.
Omdat een lang wachtwoord behoorlijk veilig is, zou u het voor meerdere websites kunnen gebruiken. Maar dan loopt u wel risico als iemand dat wachtwoord achterhaalt.

Veilig: wachtwoordmanager

In een wachtwoordmanager bewaart u al uw wachtwoorden. Moet u ergens inloggen? De wachtwoordmanager vult de juiste inloggegevens automatisch voor u in. U hebt daarvoor alleen één centraal wachtwoord nodig. Dat mag best ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld een zinwachtwoord. Schrijf dit centrale wachtwoord niet op en het is praktisch niet door anderen te achterhalen.
De beste wachtwoordmanagers zijn 1Password (betaald), LastPass (gratis met in-app aankopen), KeePass Touch (gratis met in-app aankopen), Dashlane (gratis met in-app aankopen). Groot voordeel: u kunt voor elke website een ander wachtwoord aanmaken. En wachtwoordmanagers werken op pc, tablet en telefoon.
Let op: in veel internetbrowsers zoals Edge, Google Chrome, Firefox en Safari kunt u ook uw wachtwoorden opslaan. Dit is niet altijd veilig. Alleen bij Firefox en Safari worden ze veilig opgeslagen achter een hoofdwachtwoord. Bij andere browsers zijn ze vrij gemakkelijk te stelen.

Meer over