Alleen met de kerstdagen?

Zo maak je er gezellige dagen van!
Nog geen plannen deze kerstdagen? Er zijn genoeg leuke dingen te bedenken én te doen, ook als je alleen bent. Met deze tips kom je de feestdagen prima door.

Activiteiten buiten de deur

Waarom thuis blijven zitten met kerst, als er buiten de deur zo veel leuks te doen is?

Leuke uitjes met kerst

  • Staatsbosbeheer heeft in de winter allerlei bijzondere natuurexcursies. Wat te denken van een vollemaanwandeling op de Veluwe of een wandeling met kerstbrunch in de Oostvaardersplassen? Let op: voor deze laatste activiteit is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 
  • Veel musea in grote steden zijn gewoon open met de kerstdagen. Het Spoorwegmuseum in Utrecht is zelfs helemaal in kerstsfeer gedompeld. Neem een boek mee en maak er een dagtripje met de trein van.
  • Zin in een feestje? Of een gezellige winterwandeling samen met andere alleenstaanden? Op de website Single Events vind je een overzicht van leuke feesten en andere activiteiten voor alleenstaanden van alle leeftijden. Filter de activiteiten op leeftijdscategorie, provincie en periode. Ook Solas organiseert leuke activiteiten voor alleenstaanden, ook tijdens de feestdagen. 

Lekker met vakantie

Vier de kerst lekker in de zon of in een leuke (buitenlandse) stad. Dat kan prima alleen. Wil je liever samen met anderen gaan? Verschillende organisaties bieden vakanties aan voor alleenstaanden, ook tijdens kerst. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod op 50plus Singlereizen, Kras of Estivant.

Aan de slag als vrijwilliger

Met vrijwilligerswerk maak je niet alleen anderen blij, je krijgt er zelf ook veel gezelligheid en waardering voor terug. Organisaties als het Leger des Heils, voedselbanken, maar ook veel zorginstellingen en buurtcentra kunnen jouw hulp goed gebruiken tijdens de kerstdagen. Een overzicht van vacatures voor vrijwilligers vind je onder meer bij lokale vrijwilligerscentrales en de website van nl cares. Kijk voor eenmalig vrijwilligerswerk ook op de website van NLvoorelkaar.


Zo maak je het thuis gezellig

  • Heb je kennissen of vrienden die alleen zijn met kerst? Nodig ze gezellig bij je thuis uit voor een borrel of etentje. Of speur via social media Facebook vrienden van vroeger op. Kerst is een leuke gelegenheid om elkaar weer eens te zien! 
  • Maak van je digitale foto’s eindelijk eens een mooi album, voor jezelf of om weg te geven. 
  • Misschien is dit een goed moment om aan een nieuwe hobby te beginnen, of een oude op te pakken. Op YouTube zijn allerlei interessante cursussen te vinden. Een leuk voorbeeld is Dol-Op-Wol, een online breicursus.

TV-tips voor de feestdagen

  • De Volkskrant heeft een selectie gemaakt van het beste aanbod op Netflix, NPO, de BBC en vele andere aanbieders van on demand-diensten. Ook Televizier selecteert elke week de beste nieuwe series van verschillende aanbieders
  • In een nostalgische bui? Zoek de digitale zender ONS eens op, de meeste tv-aanbieders hebben deze in het pakket. Je vindt er klassiekers als De Jantjes, De Wrekers, Keeping up appearances en Ontdek je plekje. Op zaterdag 21 december en dinsdag 24 december zendt ONS Gouden Amusement Kerst uit: een programma vol fragmenten van kerstprogramma’s van vroeger.

Espria Ledenvereniging werkt nauw samen met: Icare, Evean, Zorggroep Meander, GGZ Drenthe, Icare Jeugdgezondheidszorg, De Trans en Zorgcentrale Noord.