Hoe veilig zijn openbare wifi-netwerken?

Tip 11
Tegenwoordig kunt u op veel plaatsen gebruikmaken van openbare wifi-netwerken. In de bus, de trein, in restaurants, koffietentjes en hotels biedt men vaak als service een wifi-netwerk aan. Soms kunt u daar zonder wachtwoord gebruik van maken, en soms hebt u er een wachtwoord voor nodig dat vaak letterlijk op de menukaart staat.

Automatisch verbinden

Hackers kunnen met een speciaal apparaatje zo’n wifi-netwerk nadoen. Stel dat u bij een koffietentje bent geweest en u heeft daar gebruikgemaakt van het wifi-netwerk. Dan zal uw telefoon zodra het wifi-netwerk van dat koffietentje weer binnen uw bereik komt, opnieuw verbinding proberen te maken. Dat gebeurt automatisch en zonder dat u daar erg in heeft. Uw telefoon gaat er dan van uit dat u het netwerk vertrouwt: u heeft er tenslotte al eerder gebruik van gemaakt. Stel nu dat een hacker in de buurt dóet alsof hij het netwerk van dat koffietentje is. Dan maakt uw telefoon zonder dat u het weet verbinding met het netwerk van de hacker, in plaats van dat van het koffietentje. Vervolgens kan een hacker precies zien wat u intikt. Ook uw wachtwoorden! U moet er niet aan denken dat u, terwijl u in verbinding staat met een hacker, even uw banksaldo checkt…

Zet wifi uit

Om dit te voorkomen is het slim uw wifi uit te zetten als u het niet gebruikt. Dat doet u via de instellingen in uw telefoon. U vindt daar het kopje ‘wifi’, dat u vervolgens aan en uit kunt zetten. Hoe u tóch veilig gebruik kunt maken van een openbaar wifi-netwerk, leest u in Tip 12.