Zo maakt u veilig gebruik van een openbaar wifi-netwerk

Tip 12
Zoals u in Tip 11 kunt lezen, is het gebruiken van een openbaar wifi-netwerk niet zonder risico. Sterker nog: het veiligst is om helemaal geen gebruik van een openbaar wifi-netwerk te maken, maar alleen via 3G of 4G online te gaan. Gelukkig worden de meeste databundels van mobiele providers bij wie u uw telefoonabonnement heeft afgesloten, steeds goedkoper.

Gebruik een VPN-verbinding

Wilt u tóch gebruikmaken van een openbaar wifi- netwerk, gebruik dan een VPN-app. VPN staat voor Virtueel Privé Netwerk. Met zo’n VPN-app versleutelt u alles wat u vervolgens online doet. Oftewel: de gegevens die u verstuurt, zijn dan alleen door u en de ontvanger te lezen. Een derde persoon, bijvoorbeeld een hacker, kan dan niet meer meelezen met wat u doet. U kunt een VPN-app gewoon downloaden in de App Store van Apple, of de Google Playstore. Bekende en goede VPN-apps zijn bijvoorbeeld Tunnelbear en Windscribe. Als u er niet heel veel gebruik van maakt, zijn die diensten gratis.

Versleuteld laagje

Het gebruik van zo’n VPN-app is eenvoudig. U maakt eerst verbinding met het openbare wifi-netwerk. Vervolgens opent u uw VPN-app, die dan een versleuteld laagje over uw verbinding legt en klaar is Kees: u bent hackers nu te slim af en kunt veilig online.