3 Eenvoudige manieren om te bepalen of je te zwaar bent

Heb jij een gezond gewicht?
Vraag je je af of je te dik bent? Er zijn meerdere manieren om te bepalen of je te zwaar bent of niet. 

Lengte min 100

Een hele simpele vuistregel is deze: neem je lengte in centimeters en trek daar 100 vanaf, de uitkomst is je ideale gewicht. Iemand die 1,76 lang is, komt dus op een gewicht van 76 kilo.

BMI

Meer nauwkeurig is het berekenen van je BMI (Body Mass Index). Het is een best wel ingewikkelde rekensom (deel je gewicht door je lengte in het kwadraat), maar Happy Weight maakt het je gemakkelijk. Voer in de BMI-meter jouw lengte en jouw gewicht in en jouw BMI wordt automatisch uitgerekend. 

Taille-omtrek

En tenslotte kun je kijken naar de taille-omtrek. Het maakt voor je gezondheid veel uit waar in je lichaam het vet zich bevindt. Buikvet geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten en diabetes dan vet op de heupen. Bij vrouwen hoopt het vet zich vooral op de billen, benen en heupen op (peervorm). Mannen komen sneller aan rond hun buik (appelvorm).

Max 80 voor vrouwen, max 94 voor mannen 

Pak een meetlint en meet de omtrek van je buik ter hoogte van je navel, tussen de onderste rib en de bovenkant van je heup. Bij vrouwen dient de tailleomtrek minder dan 80 cm te zijn en bij mannen minder dan 94 cm.

Gezond gewicht? Er is natuurlijk nuance!

Stan van Eck, oprichter  Happy Weight: “Een combinatie van het berekenen van het BMI en het meten van de taille-omtrek geeft het beste antwoord op de vraag of je een gezond gewicht hebt of niet. Het berekenen van het BMI is minder geschikt voor krachtsporters. Zij kunnen relatief zwaar zijn en toch een gezond gewicht hebben, spieren zijn zwaarder dan vet. Het gaat hierbij niet om mensen die aan een vorm van fitness doen, maar om de echt fanatieke krachtsporters. Daarnaast is de BMI-berekening niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. En het meten van de taille-omtrek is uiteraard ook niet zo zinvol bij zwangeren."

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur