Wat is het geheim van slanke mensen?

10 Vragen aan Mieke Kosters, oprichter van Skinnyminds
In 2006 schrijft Mieke Kosters een boek: Het geheim van slanke mensen. De in het boek beschreven methode om af te vallen zonder diëten is een hit. Inmiddels staan een site, meerdere boeken, events, masterclasses en een podcast op naam van de ervaringsdeskundige. Op zoek naar het geheim, stellen we haar 10 vragen.

De beste dieetgoeroe ben je zelf

Afvallen zonder dieet? Jazeker, meent Kosters: 'Het heft weer in eigen handen nemen. Jij bepaalt wat je eet en hoeveel. De beste dieetgoeroe ben je zelf.' Lees gauw hoe haar Skinnyminds-methode werkt.

 1. Als afgestudeerd econoom besloot je een switch te maken. Je stopte met je marketingbaan in het bedrijfsleven en schreef een boek: 'Het geheim van slanke mensen'. Waarom gooide je het roer om? 
  Ik was in 2006, na de geboorte van mijn zoon, topzwaar voor mijn doen. Ik had geen zin in weer een nieuw dieet. Ik besloot het eetgedrag van mijn slanke vriendinnen te observeren en kopiëren. Zij eten bitterballen en drinken wijn en toch worden zij niet dikker en ik wel. Ik dacht dat ik pech had en slanke types geluk; ik kom van de wind al aan, slanke types kunnen eten wat ze willen en worden nooit zwaarder. Het besluit om slanke mensen te kopiëren is het begin geweest. Ik viel 18 kilo af zonder dieet en was gegrepen door het onderwerp eetgedragsverandering. Daar wilde ik wat mee. Bovendien had ik altijd al als ambitie een boek te schrijven. Ik dacht ik probeer het gewoon een jaar.
   
 2. Om dit boek te schrijven heb je het gedrag van slanke mensen onderzocht. Hoe deed je dit?
  Ik observeerde en kopieerde het eetgedrag van mijn slanke vriendinnen. Ik heb gesprekken met ze gevoerd over de eetkeuzes die ze maakten. Daarnaast ben ik veel gaan lezen en heb ik opleidingen gevolgd over gedragsverandering en coaching. 
   
 3. Waar resulteerde dit in?
  Dit resulteerde in mijn eerste boek: Het geheim van slanke mensen. Het werd een enorme bestseller, ik heb uiteindelijk 7 boeken geschreven en meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Vervolgens heb ik een trainingsbedrijf opgericht. Ik ben nu bezig met mijn achtste boek: Succesvolle afvallers diëten niet, deze komt uit in april.
   
 4. Je hebt intussen een site, meerdere boeken, events, masterclasses en een podcast. Wat drijft je?
  Het is mijn missie dat zoveel mogelijk vrouwen zich weer woest aantrekkelijk voelen zonder dieet. En dat gaat niet zozeer over gewicht, het gaat vooral over regie. Ik zei vroeger altijd: Ik wil dat koekje wel, maar ik mag het niet, ik moet afvallen. Dan ben je als het ware machteloos. Als je dat omdraait en zegt: Ik mag alles, ik wil het niet, ik kies zelf. Heb je zelf de macht over wat in je mond stopt. Dat is veel krachtiger, positiever en effectiever op lange termijn. Daar gaat het om. Het heft weer in eigen handen nemen. Jij bepaalt wat je eet en hoeveel. De beste dieetgoeroe ben je zelf. 
   
 5. Je gelooft dat als je de regie kwijt bent op je eetgedrag, je die ook kwijt bent in je leven. Kun je dit uitleggen?
  Het is mijn ervaring, en ik zie dat continu om me heen. Je wilt graag wat kilo’s kwijt en toch loop je steeds naar de kast, dan speelt er iets. Dan gebruik je eten vaak om je ‘gemoedstoestand’ of gevoel te veranderen. Als je eet, hoef je even niets. Vaak zitten daar dingen achter die breder in je leven spelen. Zoals uitstelgedrag, verdriet, frustratie, etc. Als je geen regie hebt op je eetgedrag, zie je dat dus vrijwel altijd breder in je leven terug. Dat geldt ook voor eten uit gezelligheid. Als je geen rem hebt in gezelschap, dan ben je een pleaser, of grenzeloos als het gaat om korte termijn-behoeftes. Ook dat zijn dingen die je breder in je leven herkent. Daarom geloof ik ook niet in diëten. Het gaat erom dat je de kern aanpakt. Waar komt die drang om te overeten vandaan? Als je begint met regie pakken op je eetgedrag, en daar kun je NU mee beginnen, dan gaat het ook stromen in de rest van je leven. Je voelt je zelfverzekerder, krachtiger en pakt regie op veel meer gebieden. Dáárom is het ook zo belangrijk. Je bent een leuker en gelukkiger mens met regie. Je voelt je aantrekkelijk! 
   
 6. Je had overgewicht vanaf dat je jong was, inmiddels al ruim 16 jaar niet meer, maar in je familie was de overtuiging : ‘wij komen van de wind al aan’. Wat was de werkelijke reden van het overgewicht?
  Ik had allerlei oneigenlijk redenen om te eten: ik at als ik moe was, als ik me verveelde, als ik een rotdag had. Maar ook op een feestje. Ik had in mijn hoofd dat mensen met discipline een beetje saai zijn. Bovendien vond ik nee zeggen tegen iets lekkers een enorme opoffering, of een prestatie. Als een slank iemand geen taart nam op een feestje zei ik: ‘Hoe zo neemt zij niet, zij kan het toch wel hebben’. Ik realiseerde me niet dat slanke mensen, juist omdat ze nee zeggen tegen overeten, zonder frustratie, slank zijn. Dat wilde ik ook. 
   
 7. ‘Als honger niet je probleem is, is eten nooit de oplossing.’ Is je overtuiging. Wat bedoel je hier precies mee?
  Als je de neiging hebt om te eten, trek dan eens een lijn onder je hoofd. Waar zit je trek? In je maag? Of in je hoofd? Alleen bij maag helpt eten. Heb je last van hoofdhonger, dan speelt er iets anders, waarvoor je eten inzet. Maar eten helpt dan niet. Het geeft je er alleen een probleem bij: je wordt te zwaar. Dus als je moe bent, ga naar bed. Eten helpt niet, slapen wel.
   
 8. Je zegt: ‘Regie op je eetgedrag is echt het allerlekkerst!’. Kost het jou moeite die regie te houden of gaat het inmiddels vanzelf?
  De eerste 8 jaar ging het als vanzelf. Rond 2018-2020 maakte ik veel mee, en had ik er af en toe wat meer moeite mee. Kwam ik soms in gevecht om mijn gewicht onder controle te houden. Dat is sinds eind 2021 weer helemaal veranderd. Nu geniet ik weer enorm van minder eten en meer bewegen. Ik zit er weer helemaal lekker in. Dit is hoe ik wil zijn, hoe ik met eten om wil gaan. 
   
 9. Sinds dit jaar heb je je aanpak vernieuwd, wat is de grootste verandering?
  Ik geef wekelijks een live begeleidingssessie, waarin ik mensen stimuleer, confronteer en motiveer om door te gaan. Ik geef extra uitleg, voorbeelden, spreek mensen aan en je gaat direct interactief aan de slag. Dat is super inspirerend en je blijft bij de les. Je blijft focussen op je doel. Naast de online training eet-gedragsverandering die je sowieso krijgt met videolessen en opdrachten. 
   
 10. Voor leden van de ledenvereniging biedt je een startcursus voor € 79,00 (normaal € 197,00). Je valt dan 5 kilo af in 6 welken. Zijn dat blijvende kilo’s?
  Als je weer een dieet doet, pas je alleen tijdelijk je eetpatroon aan. Dit gaat veel verder. Je leert allerlei technieken en vaardigheden om steeds sneller de regie te pakken op je eigen eetgedrag. Je leert jezelf beter managen en sturen richting je doelen. Als jij het toepast is het absoluut blijvend. Het lukt niet, bestaat niet, zeg ik altijd. De vraag is: doe je het? 

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur