Biologisch eten is beter

Waar of niet waar?
Zijn biologische producten gezonder, veiliger of beter voor het milieu dan niet-biologische producten? Wat is waar en wat is niet waar?

Biologisch voedsel: waar en niet waar

Volgens het Voedingscentrum is het niet bewezen dat biologisch voedsel gezonder is dan ‘gewoon’ voedsel. Beide soorten voedsel zijn ook even veilig om te eten. Voor uw gezondheid is het dus niet nodig om biologisch te eten. Wilt u dat de producent zo veel mogelijk rekening houdt met het milieu en het dierenwelzijn? Dan zijn biologische producten een goede keuze!

Waar: biologische producten hebben een andere samenstelling

Er zijn wel verschillen tussen biologische en niet-biologische producten. Soms zitten er bijvoorbeeld meer mineralen en vitamine C in biologische producten. Het is alleen moeilijk om een goede vergelijking te maken. Biologische producten verschillen erg van elkaar. Het hangt er maar net vanaf uit welk seizoen of welke regio ze komen of welk ras dieren is gebruikt.

Niet waar: biologische producten zijn veiliger

Uit onderzoek naar verschillende producten blijkt dat in biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen zitten en soms minder nitraat. Maar zowel biologische als niet-biologische producten zijn volgens het Voedingscentrum veilig om te eten. 

Niet waar: biologische producten zijn milieuvriendelijker

Boeren en andere producenten van biologisch voedsel houden zo veel mogelijk rekening met het milieu en het welzijn van dieren. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat er geen mestoverschot is. En de dieren hebben meer ruimte dan in de gangbare veeteelt en landbouw. Toch zijn de gevolgen voor het klimaat vaak groter. Er is namelijk meer land nodig  om de dieren de ruimte te geven, terwijl de opbrengsten lager uit kunnen vallen dan bij gewone landbouw. 

Waar: mensen vinden biologische producten lekkerder

Wetenschappelijke smaaktesten laten zien dat mensen biologisch eten lekkerder vinden. Zo liet de Universiteit van Gent mensen producten met en zonder een bio-keurmerk proeven. De proefpersonen wisten niet dat het precies dezelfde producten waren. Wat bleek: zij vonden de producten met een bio-keurmerk smaakvoller en schatten het aantal calorieën van deze producten lager in.