Eten zoals vroeger

Wecken, roken, drogen, fermenteren en verhitten
Het hele jaar genieten van je favoriete gerechten? Dat kan met technieken die vroeger al gebruikt werden. De belangrijkste op een rij.

Micro-organismen zijn met het blote oog niet te zien. Maar ze zitten overal: in ons lichaam, in dieren, in het water én in voedsel. Voorbeelden zijn gist, bacteriën en schimmels. Soms bederven ze ons voedsel. Maar vaak zijn ze nodig om voedsel langer houdbaar te maken.

5 technieken van vroeger om voedsel langer houdbaar te maken

Fermenteren

Zuurkool, yoghurt, olijven en kaas, allemaal voorbeelden van gefermenteerd eten. Gist, bacteriën en schimmels zetten stofjes in het eten om waardoor de zuurgraad verandert. Dit heet fermenteren. Geur, kleur en smaak kunnen veranderen, maar het zorgt er ook voor dat voedsel langer houdbaar blijft.

Roken

Door eten te roken wordt het droger en langer houdbaar. Roken kan op twee manieren, koud en warm. Koud duurt langer en gebeurt bij een temperatuur onder de 25 graden. Warm roken gebeurt onder hogere temperaturen. Bij de warme variant krijgt het eten niet alleen een rooksmaak, maar wordt het ook gegaard. Voorbeelden van gerookt voedsel: diverse vissoorten (paling en makreel) en vleeswaren. Roken kan voedsel ook een rooksmaak geven, zoals bij whisky en thee.

Drogen

Heeft u beschuiten of crackers in de voorraadkast? Voorbeelden van gedroogd eten. Drogen haalt het vocht uit voedsel. Zonder vocht kunnen micro-organismen niet bestaan. Door de droogtechniek bederft eten niet en kunt u het langer bewaren. Pruimen, vijgen, abrikozen en tomaten zijn ook voorbeelden van gedroogd voedsel.

Wecken

Kent u het nog? Weckpotten vol groente en fruit in de kelder. Bij wecken wordt eten in een glazen pot verhit. De lucht verdwijnt, waardoor micro-organismen geen kans meer hebben. De micro-organismen gaan hierdoor dood. Als het eten is afgekoeld bevat de pot weinig zuurstof waardoor het langer houdbaar is. Gaat u zelf wecken? Volg dan goed het recept en de hygiënerichtlijnen. Er is een verhoogd risico op besmetting met de bacterie Clostridium botulinum, die voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Verhitten

Gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk. U heeft het vast weleens in huis. Het zijn voorbeelden van het verhit voedsel. Pasteuriseren gebeurt kort bij 72 graden, zoals bij vruchtensappen en melk. Steriliseren is het verhitten bij meer dan 100 graden, waardoor producten langer houdbaar zijn. Nadeel van steriliseren is wel dat smaak kan veranderen en voedingsstoffen verloren kunnen gaan.