Zet je brein in beweging met de RGM-methode

‘Ik wil mijn geheugen blijven trainen’
Wist je dat muziek helpt om je lichaam en brein beter te laten werken? Tijdens de cursus Brein in beweging verbeter je je geheugen, concentratie en lichaamsbalans volgens de muziekmethode van Ronnie Gardiner. Roelie (69) deed mee omdat ze haar geheugen wil trainen en aan het herstellen is van een burn-out.

De Amerikaanse jazzdrummer Ronnie Gardiner (geboren in 1932) bedacht in de jaren 80 een methode die kinderen helpt om zich muzikaal en motorisch te ontwikkelen. Zijn Ronnie Gardiner Methode (RGM) bleek ook heel goed voor mensen met bijvoorbeeld Parkinson, MS en dementie en voor mensen die een burn-out hebben of depressieve klachten.


Zo werkt de RGM-methode

Tijdens de training zie je op een scherm verschillende plaatjes of symbolen. Bij elk symbool hoort een beweging én een geluid. De kleur van het symbool vertelt je welk lichaamsdeel je moet bewegen. Bijvoorbeeld: bij een rood handje til je je linkerhand op en roep je ‘Boem’. Bij een blauwe voet stamp je met je rechtervoet en roep je ‘Deng!’. Op het ritme van muziek  zet je zo verschillende delen van je hersenen tegelijkertijd aan het werk. Hierdoor ontstaan nieuwe verbindingen in je hersenen die er niet (meer) waren. Dit helpt om je beter te concentreren, je geheugen gaat vooruit en ook je evenwicht verbetert. 

Bekijk voor een voorbeeld dit filmpje:

Geheugen trainen

Roelie (69) is geïnteresseerd in de cursus Brein in beweging omdat ze merkt dat ze wat vergeetachtiger wordt nu ze ouder is. ‘Ik vind het belangrijk om mijn geheugen te blijven trainen. Een andere reden is dat ik aan het herstellen ben van een burn-out, die ik opliep omdat ik intensieve mantelzorg heb gegeven. Als je een burn-out hebt, kun je bijvoorbeeld ook minder onthouden. Ik heb gelezen deze cursus ook helpt bij het herstellen van een burn-out. 

Vanzelf mee in het ritme

Roelie vroeg zich af of de cursus wel iets voor haar zou zijn. Vooral omdat ze geen ritmegevoel heeft en geen maat kan houden. Daarom deed ze de introductieworkshop van een dagdeel, die de ledenvereniging organiseerde tijdens een dag voor mantelzorgers van ZwolleDoet. En daar is ze erg enthousiast over. ‘Het ging hartstikke goed! De docent was heel fijn en deed de oefeningen goed voor. Dat je de oefeningen op muziek doet, vond ik heel leuk. En na even oefenen ging ik vanzelf mee in het ritme. Het was fijn om te ervaren dat het lekker ging.’

Niet moeilijk

Bij RGM prikkel je verschillende zintuigen tegelijkertijd. Dat is minder moeilijk dan het klinkt, vindt Roelie. ‘We bouwden de oefeningen stap voor stap op en ze houden rekening met het tempo van de hele groep. Al doe je het wel samen.’ Moe was ze wel toen ze thuiskwam. ‘Het was een intensieve les. Maar ik heb me opgegeven voor de cursus. Ik ga er binnenkort mee starten. En ik heb er veel zin in!’


Ook meedoen?

De instapcursus Brein in beweging bestaat uit 10 lessen. Je kunt deze cursus op verschillende plekken in Nederland volgen. Ben je toe aan nog wat meer uitdaging? Doe dan de vervolgcursus Brein in beweging.

Jouw voordeel

Als lid krijg je 50% korting. Voor zowel de instapcursus als de vervolgcursus betaal je slechts € 50,- in plaats van € 100,-.