Zo hou je het gezellig op de camping

5 tips om samen te genieten van de vakantie
Het klinkt zo mooi: samen op vakantie, geen dagelijkse sleur, 2 tot 3 weken volop tijd voor elkaar. Daar frist je relatie van op! Of toch niet? Er wordt een hoop geruzied op de camping. Bij het zoeken naar een plekje, bij het opzetten van de tent of caravan. Hoe hou je het tóch gezellig op vakantie?

Haal de druk eraf met deze 5 tips

Op vakantie ben je in een andere, meestal vreemde omgeving. De dagelijkse routine valt weg. Je brengt ineens dag en nacht met elkaar door. Je bent meer op elkaar aangewezen dan thuis. En als je relatie al een dipje had, lopen de spanningen gemakkelijk op. Met deze 5 tips haal je de druk eraf en zorg je ervoor dat je samen van de vakantie geniet.

Wees duidelijk over verwachtingen

Wil de een het liefst de hele dag niksen en de ander juist actief eropuit? Als je verschillende verwachtingen van de vakantie hebt, kom je gemakkelijk in conflict. Spreek daarom van tevoren over je verwachtingen en maak afspraken. Zet vooral dat ideaalbeeld uit je hoofd en hou ruimte voor spontane acties.

Ga niet meteen op reis

Luid de vakantie relaxed in, bijvoorbeeld met een gezellig glaasje. Kom eerst een paar dagen bij van de drukte op je werk. Zodat je minder prikkelbaar bent. Als je meteen op je eerste vakantiedag op reis gaat en je nog op spanning staat, is er weinig nodig voor een knallende ruzie.

Deel positieve ervaringen

Ben je op je bestemming, ga dan leuke dingen doen met elkaar. Hou het eenvoudig: bijvoorbeeld een stadje bekijken of een wandeling maken. Of samen een dagje luieren. Deel die positieve ervaringen met elkaar. Zodat niet alleen negatieve ervaringen het beeld van je relatie bepalen.

Gun elkaar wat

Moeilijk als je relatie niet lekker loopt maar probeer het toch: gun elkaar eens wat. Denk niet te veel aan je eigenbelang. Geef ook toe aan de wensen van de ander. Meestal komt er dan vanzelf ruimte voor je eigen wensen. En komen jullie wensen beter in balans. 

Geef elkaar ruimte

Doe af en toe ook je eigen ding, zonder je partner. Ga alleen een wandeling maken, een boek lezen, naar een museum. Geef elkaar daarvoor de ruimte en deel na afloop ervaringen met elkaar. Wordt het des te leuker om daarna weer samen wat te ondernemen.

Een relatie die duidelijk dreigt stuk te lopen, red je niet met een vakantie. Sterker nog, je groeit eerder verder uit elkaar. Relatietherapie is dan een betere optie.


Werk aan je relatie

Online zelfhulp

Is relatietherapie een stap te ver? Maar kun je wel een zetje in de goede richting gebruiken? Doorloop dan samen de online zelfhulpmodule Relatieproblemen van Stichting mirro. Lees waar je problemen vandaan komen, en doe eenvoudige oefeningen. Anoniem en wanneer het jou uitkomt. Thuis of op de camping. Als lid kun je de zelfhulpmodule gratis doorlopen.