Het verhaal van Isa en Merlijn

Rouw en verlies
Merlijn Kamerling (23) was elf toen zijn vader Antonie in 2010 een einde aan zijn leven maakte. Samen met zijn moeder Isa Hoes (54) schreef hij het boek 'Je bent niet alleen'. Voor iedereen die een dierbare heeft verloren.

 

Merlijn: ‘Ik dacht: dit gevoel gaat nooit voorbij’

Huilen, praten, herinneringen ophalen. Merlijn Kamerling deed het allemaal na de dood van zijn vader, zo vertelt hij in een interview dat hij samen met zijn moeder Isa Hoes heeft met literair agent Willem Bisseling. Maar hoe ouder hij werd, hoe minder hij wilde weten over zijn vader. “Ik dacht: dit gevoel gaat nooit voorbij, dus ik kan er maar beter alles aan doen om niet te hoeven voelen.”

“Ik besefte dat ik in al die jaren geen steek verder was gekomen.”

Isa begreep haar zoon wel. “Ik heb een lange lijn naar tolerantie, naar vertrouwen. Mijn manier van rouwen kan ik niet op zijn leven leggen. Ik heb een partner verloren, maar Merlijn is zijn vader verloren.” Vlak voor de tiende sterfdag van Antonie vroeg een vriend aan Merlijn: “Wat zeg je als journalisten straks vragen hoe je bent omgegaan met het verlies van je vader?” Die vraag hakte erin. “Ik besefte dat ik in al die jaren geen steek verder was gekomen.”

Je bent niet alleen

Dezelfde avond ontstond het idee voor Nu ik je zie, waarin Merlijn schrijft over de zoektocht naar zijn vader. Een boek dat hij vooral maakte voor zichzelf. Dit jaar verscheen het boek Je bent niet alleen, dat hij samen met Isa schreef, speciaal voor iedereen die vragen heeft over hoe om te gaan met verlies.

Inspiratie van Humberto Tan

Merlijn en Isa schrijven over hun eigen rouwproces, maar praten ook met anderen onder wie Humberto Tan en Xandra en Lola Brood. Rouw is heel persoonlijk, maar als Isa een tip moet geven, haalt ze graag Humberto Tan aan, die vrij jong twee broers verloor. “Humberto koos ervoor om helemaal in de rouw op te gaan.” Hij vertelde zijn baas dat hij stopte met werken en niet wist wanneer hij terug zou zijn. “Hij huilde, lag op de bank en luisterde naar muziek van zijn broers. Hij deed niks wat moest en alleen wat nodig was voor hem. Dat je dát kan, jezelf die ruimte gunt. Dat is zo inspirerend.”

Kijk hieronder het hele interview met Isa en Merlijn. Veel kijkplezier!

 

Interview met Isa en Merlijn

Kijk hieronder deel 1 van het interview.

Kijk hieronder deel 2 van het interview.

 

Zit je zelf met vragen?

Espria Ledenvereniging is er voor je. Bel onze ledenadviseur op 088 - 383 20 00 of mail naar service@ledenvereniging.nl

 

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur