Herinneringen aan een Koninklijke dag

Zo vierden leden Koningsdag of Koninginnedag
Vorige week vroegen we of jij mooie herinneringen hebt aan Koningsdag of Koninginnedag. Maja deelt haar verhaal van Koninginnedag uit de jaren '50. Carla vertelt hoe Koningsdag 2020 eruit zag. Veel leesplezier én een mooie Koningsdag!

Pottenbakken voor Koningin Juliana

Maja vertelt: ‘Het was eind jaren vijftig. Ik was een jaar of achttien en leerling aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam (nu Rietveldacademie) op de afdeling keramiek. In de zomervakantie werd ik opgebeld door onderdirecteur Valkema. Hij vertelde dat koningin Juliana en prins Bernhard een bezoek zouden brengen aan het Instituut voor Nijverheid en Techniek, dat in Amsterdam aan de Rozengracht gevestigd was. Daar stond een pottenbakkersschijf en of ik daar misschien iets op wilde draaien voor het Koninklijke gezelschap. 

Sierlijke gouden sandalen

Natuurlijk was ik vereerd en toog op de afgesproken dag op de fiets naar de Rozengracht, in mijn mooie paarse jurk, op sierlijke gouden sandalen, met een schort en een bonk klei in een vochtige doek. De schrik was groot toen ik een draaischijf aantrof waaraan een essentiële schroef ontbrak, zodat ik slechts met de grootste moeite, op de wiebelende draaitafel, iets kon fabriceren. En toen mijn elegante sandalen niet opgewassen bleken tegen het noeste schoppen op de houten schijf, en stukgingen, had ik ze uitgedaan in de veronderstelling dat het niemand op zou vallen.

Blote voeten

Koningin Juliana kwam enthousiast binnen. Ze riep prins Bernhard om ook te komen maar die toonde geen interesse. Ik was vooraf geïnstrueerd om zeker één keer majesteit te zeggen, daarna mocht ik overgaan op mevrouw. In mijn zenuwen zei ik noch het een noch het ander. Ik stamelde zoiets als: "Het spijt mij dat ik niets mooiers kan maken, maar de draaischijf is niet helemaal in orde. "Dat geeft niet hoor," reageerde de koningin vriendelijk, "het licht deed het net ook niet en trouwens, ik geloof niet dat ze in de praktijk met blote voeten werken." Ze had het wel gezien!’


Blokfluit spelen 

Carla deelt haar herinnering aan Koningsdag 2020: 'Vorig jaar was de eerste keer dat Koningsdag niet kon wordenCarla speelt blokfluit gevierd zoals altijd. We maakten daarom ons voorraam extra feestelijk met oranje attributen. Met de blokfluit speelde ik het volkslied en mijn man nam het op met zijn mobiel. Daarna gingen we naar buiten, speelde het opgenomen volkslied af en ik zong luidkeels de tekst erbij. Bij de overbuurvrouw ging het bovenraam open en na afloop kreeg ik van haar applaus. Zo werd het toch nog een beetje Koningsdag.'