Hoe ondersteun je je kind tijdens de eindexamens?

'Maak het niet groter dan dat het is'
Het is zover: de eindexamens zijn weer begonnen! Een spannende periode, waar veel van afhangt. Eindexamenkandidaten voelen daarom vaak prestatiedruk. Hoe kun je je kind tijdens deze periode ondersteunen en geruststellen? Collega André Kamps, zelf ouder van een zoon die dit jaar eindexamen doet, vertelt hoe hij hiermee omgaat.

André Kamps over zijn rol als ouder tijdens de eindexamens

Zoals normaal

“Mijn zoon doet dit jaar eindexamen vmbo-kb, in het profiel Zorg en Welzijn”, vertelt André. “Eindexamenkandidaten kregen afgelopen schooljaar nog gewoon fysiek onderwijs. Daar heeft mijn zoon wel geluk mee gehad, want daardoor is zijn leven wat dat betreft best normaal gebleven. Ook nu, tijdens de examens, merkt hij als het goed is niet zoveel van corona. Hij moet een mondkapje op als hij rondloopt, en natuurlijk anderhalve meter afstand houden. Maar tijdens het examen zelf hoeft hij geen bijzondere dingen te doen. Dat stelt me wel gerust.”

Moed inpraten

“Deze periode is al spannend genoeg. En mijn zoon kan nogal piekeren. Dan zegt hij: ‘Wat als ik de antwoorden niet weet?’ of: ‘Wat als ik het niet haal?’ Ik probeer hem dan moed in te praten. Ik zeg dat hij tijdens het schooljaar prima cijfers gehaald heeft, en dat de examens gebaseerd zijn op dezelfde stof. Dus als dat goed gegaan is, moet dit ook lukken. En anders kan hij altijd nog herexamen doen. Allemaal eigenlijk heel logisch, maar het helpt om hem daaraan te herinneren.”

Een goede balans

Verder vindt André het belangrijk dat zijn zoon een goede balans heeft tussen leren en ontspannen. “Daarom help ik hem af en toe een beetje met plannen. Zo komt alles niet op het laatste moment aan, en houdt hij nog genoeg ruimte over om iets voor zichzelf te doen. Dat werkt prima. Hij zet van tevoren op papier wat hij af wil krijgen en weet dat hij daarna klaar is. Soms wil hij het dan wel eens te laat maken, haha. Dan wijs ik hem erop dat hij beter kan gaan slapen, omdat hij anders niet goed uitrust.”

Rust uitstralen

“Mijn belangrijkste advies voor andere ouders van eindexamenkandidaten is: maak het niet groter dan dat het is. Uitspraken als ‘Morgen de grote dag!’ zijn vast goed bedoeld, maar wekken misschien alleen maar stress op. In plaats daarvan zou ik proberen om rust uit te stralen. En je kinderen laten weten dat ze altijd bij je terechtkunnen, als ze behoefte hebben aan advies of een luisterend oor. Voor de rest ligt het echt in hun eigen handen!” 

Meer tips?

Wil je meer tips om je kind te ondersteunen tijdens de eindexamens? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.