Knooppuntfietsen? Zo werkt het

Fiets eenvoudig van knooppunt naar knooppunt of maak uw eigen route.
Vroeger keek u op de rood-witte paddenstoel om te lezen welke fietsroute u moest volgen. Deze paddenstoelen verdwijnen binnenkort en zijn vervangen door de fietsknooppunten. Volg de knooppunten op de borden langs de weg, op een fietsknooppuntenkaart of bedenk een eigen route.

Wat zijn fietsknooppunten?

Fietsknooppunten zijn de genummerde groen-witte bordjes op een kruising of splitsing van een fietspad of weg. Ze verbinden fietspaden binnen een regio met elkaar, waardoor er een heel fietsroutenetwerk ontstaat. Aan de hand van de knooppunten in het netwerk bepaalt u uw route en de lengte. Kies een route, noteer de nummers van de knooppunten en fiets van knooppunt naar knooppunt.

Bepaal zelf de lengte van uw route

Op een knooppuntenkaart worden fietspaden met elkaar verbonden door een lijn. Bij deze lijn staat de afstand tussen twee knooppunten vermeld. Door alle getallen van uw route bij elkaar op te tellen ziet u wat de lengte is. Zo bepaalt u eenvoudig de lengte van uw route en waar u langs fietst.

Maak uw eigen route

Wilt u een verrassende fietstocht maken? Of een keer fietsen in een andere regio? Plan dan uw eigen fietsroute.

  • Doe dat bijvoorbeeld op de website van de ANWB. Klik een startpunt aan op de routekaart op uw scherm en verbind de punten met elkaar waar u naar toe wilt fietsen. De route wordt nu zichtbaar, u ziet direct hoeveel kilometers u gaat fietsen. De route kunt u printen en meenemen op de fiets. Zo kunt u dit ook doen voor de terugweg.
  • Ook op de website van de Fietsersbond kunt u uw eigen fietsroute in elkaar zetten. Typ de vertrekplaats in en de plaats waar u naar toe wilt fietsen. De route verschijnt nu op uw scherm. Aan de linkerkant ziet u hoeveel kilometer u fietst en bijvoorbeeld hoeveel calorieën u gebruikt. Weten welke knooppunten u onderweg aan doet? Klik boven de route op de blauwe knop ‘LF en knooppunten’ of op ‘locaties/POI’s’ om te ontdekken welke interessante bezienswaardigheden langs de route staan. De route kunt u printen.
  • Of kies een van de bestaande routes op route.nl.