Gerrit blijft gezond door zijn kruidentuin

Eigen kruiden als medicijn en om mee te koken
Het 66-jarige lid Gerrit Klock uit het Gelderse Het Loo Oldebroek heeft sinds een paar jaar voor z’n huis een kruidentuin. Hij gebruikt de kruiden niet alleen om lekker mee te kunnen koken, maar het werkt ook voor hem als geneesmiddel.

Gerrit vertelt over zijn kruidentuin

“Het idee om een kruidentuin aan te leggen ontstond een paar jaar geleden”, begint Gerrit zijn verhaal. “Ik was 24 uur per dag mantelzorger voor mijn moeder omdat ze ernstig ziek was. Uiteindelijk overleed ze, waarna een moeilijke tijd volgde. Ik ben een positief persoon, dus ik wilde iets leuks doen om mezelf bezig te houden. Omdat ik graag kook en houd van lekker eten en de geneeskunde, besloot ik om een kruidentuin te beginnen.”

Verschillende kruiden

“In mijn voortuin heb ik een stuk of zeven bakken met grond geplaatst”, zegt hij. “Daar groeien verschillende kruiden in. Zoals munt, rozemarijn en salie. Aan de zijkanten van de bak zitten gaatjes zodat het water kan weglopen. Sommige kruiden kunnen namelijk niet te veel water hebben. Ook ben ik bezig met het aanleggen van een natuurtuin achter mijn huis. Er komen planten, voederbakken en vogelhuisjes. Hopelijk komen vogels en insecten hierop af zodat ik wat kan doen voor de natuur.”

Knoflook in je oor

Gerrit gebruikt de kruiden uit zijn voortuin niet alleen voor het koken van heerlijke, gevarieerde gerechten. “Mijn ruiden en planten werken ook als geneesmiddel voor mij. Laatst kwam ik erachter dat je een teentje knoflook in je oor kunt doen als je oorpijn hebt. Binnen twee uur was de pijn weg. Dat is fantastisch, toch? Ik gebruikte al jaren oordruppels die niet werkten. Ook gebruik ik kurkuma, gember en munt als ontstekingsremmers. Voor mij werkt dat heel goed en ik weet precies wat ik binnenkrijg. Het is goed om te onderzoeken wat voor jouw lichaam werkt. Want dat is bij iedereen anders.”

Potten met zuur

Voor het bereiden van zijn kruidige gerechten gebruikt Gerrit geen zakjes groente uit de supermarkt. Hij wil verse groenten, die hij zelf kan snijden en lang te bewaren zijn. Daar heeft hij zijn eigen manier voor bedacht. “Ik heb een zoutarm dieet omdat ik een hoge bloeddruk heb. Daarom koop ik groenten in grote aantallen vers in en zet ik die in het zuur in glazen potten. Zo kan het wel twintig jaar blijven staan. Normaal gesproken moet je zout gebruiken om iets lang te kunnen bewaren, ik doe dat dus anders. Ook omdat ik alleen ben en vaak veel groenten overhoud.”