Lang en gelukkig thuis wonen

Slimme oplossingen voor thuis
Met hulp van wifi, je stem en smartphone bedien je tegenwoordig eenvoudig de verlichting, verwarming, gordijnen en zelfs je voordeur. Dat is leuk en erg handig, maar het biedt ook heel veel mogelijkheden als je bijvoorbeeld mantelzorger bent. Of als je zelf hulp of zorg nodig hebt.

Een fijn en veilig thuis

Je huis is de plek waar je je fijn en veilig voelt. De meeste mensen zijn heel tevreden met de plek waar zij wonen. Ze willen het liefst oud worden in hun eigen huis. We blijven dus steeds langer zelfstandig thuis wonen, ook als we zorg nodig hebben. Maar ook jonge gezinnen gebruiken steeds meer slimme oplossingen die zorgen voor meer gemak en extra veiligheid in huis. Denk aan ‘slimme’ lampen. Of aan rook- en koolmonoxidemelders die je lampen in huis rood laten knipperen als er iets is. En thermostaten en deurbellen die je via wifi met elkaar en met je smartphone verbindt.

Mantelzorgen 2.0

Jan Vogels (54) raakte geïnteresseerd in deze technologie toen hij mantelzorger werd van zijn vader. Jan: ‘Mijn vader is blind, heeft COPD, een beenprothese en woont zelfstandig. Elke avond moest ik bij hem langs om hem naar bed te helpen. Hij zag zelf niet of alle lampen uit zijn en vergat vaak de gordijnen te sluiten. Soms stond de thermostaat ineens op 30 graden. Ik heb zijn gordijnen, thermostaat en verlichting vervangen door ‘slimme’ varianten die ik met mijn telefoon vanuit mijn eigen huis bediende. Ik hoefde dus niet elke dag langs. Mijn vader voelde zich daardoor ook beter. Later hebben we ook een alarmsysteem met bewegingssensoren geïnstalleerd. Zo hielden we op afstand in de gaten of alles goed met hem ging. Mocht hij vallen, dan ging er automatisch een melding naar ons en naar de meldkamer.’

Makkelijk en niet duur

Ook in zijn eigen huis installeerde Jan een aantal slimme oplossingen. ‘De meeste systemen koop je al vanaf een paar tientjes bij de bouwmarkt. En ze zijn vrij eenvoudig te installeren. Onze verlichting hebben we bijvoorbeeld nu centraal geregeld met slimme lampen en sensoren. Als ik ’s nachts naar beneden moet, springt het licht naar de keuken automatisch aan op 20%. In de zomer houden de sensoren de temperatuur in de woonkamer in de gaten. Wordt het te warm, dan gaan de zonweringen automatisch naar beneden. Zo blijft het lekker koel. Sensoren buiten zorgen ervoor dat ze weer omhoog gaan als het te hard waait. En op de ramen en deuren werken sensoren ook als extra inbraakbeveiliging. Mijn vrouw heeft thuis een kapsalon, waarvoor regelmatig pakketjes bezorgd worden. We hebben daarom ook een videodeurbelsysteem geïnstalleerd. Als we op de camping zitten, zien we wie er aanbelt en openen we de deur voor de bezorger. Buren en andere bekenden hebben een unieke code, zodat ze ons huis in kunnen als dat nodig is.’

Meer gemak, langer thuis

Jan en zijn vrouw hebben veel gemak en extra veiligheid van de slimme oplossingen. En Jans vader, die inmiddels is verhuisd naar een verpleeghuis, kon met hulp van deze oplossingen uiteindelijk 2,5 jaar langer zelfstandig blijven wonen.