Marian Klunder over overgangsklachten

Ik hoop op dé tip tegen opvliegers
Sinds Marian Klunder (57) in de overgang zit, heeft ze ’s nachts last van opvliegers. Daardoor heeft ze standaard een onderbroken nachtrust. Door op onze oproep te reageren met haar ervaring met de overgang, won ze het boek ‘Help, de overgang!’ van Francine Oomen. Daar is ze heel blij mee, want die gouden tip kan ze wel gebruiken.

Marian over haar overgangsklachten

Opvliegers

Het begon allemaal toen Marian in 2016 stopte met het slikken van de pil. “Ik moest stoppen met de pil, omdat ik een longembolie had gehad. Ze dachten dat de pil de oorzaak was”, vertelt ze. “Sinds ik gestopt ben, zweet ik ’s nachts veel. Dat begint met een heel warm gevoel in mijn voorhoofd. Daarna wordt mijn hoofd zo heet, dat het voelt alsof het ontploft. En dan breekt het zweet me overal uit. Dat zijn de opvliegers.”

Afkoelen

“Bij sommigen duurt een opvlieger maar twintig seconden, maar bij mij zijn het eerder twee tot drie minuten”, aldus Marian. “Op zo’n moment kan ik heel moeilijk afkoelen. Daarom ga ik tegenwoordig ’s nachts uit bed om te douchen. Dat helpt wel, maar het is natuurlijk geen ideale oplossing. Ik heb nu altijd onderbroken nachten, waardoor ik maar zo’n anderhalf tot twee uur slaap. Dat is niet bepaald goed voor mijn humeur.”

Oplossingen

Marian heeft van alles geprobeerd om van de opvliegers af te komen. “Mijn medicijnkastje staat inmiddels helemaal vol”, zegt ze lachend. “Een hormoonkuur schijnt goed te helpen, maar die mag ik niet nemen. Dat vergroot namelijk de kans op een nieuwe longembolie. Daarom heb ik een overgangsconsulent gevraagd naar andere oplossingen. Ik heb een tijdje een suikerarm dieet gevolgd, en ik drink zo min mogelijk koffie en alcohol. Dat helpt dan een paar maanden, maar daarna komen de opvliegers gewoon weer terug.”

Hoopvol

“Ik word er een beetje moedeloos van. De overgang is natuurlijk onderdeel van het leven, en ik moet erdoorheen. Maar het zou wel fijn zijn als het wat dragelijker wordt, zodat ik ’s nachts gewoon kan slapen. Ik ben dan ook blij dat ik het boek gewonnen heb. Hopelijk staat daar de gouden tip in! Of ik moet het geluk hebben dat de overgang niet zo lang meer duurt”, besluit Marian hoopvol.

Hulp bij overgangsklachten

Via de ledenvereniging volg je gratis de zelfhulp module overgangsklachten van Stichting Mirro. Je leest informatie, krijgt tips en doet oefeningen. Ook vertellen ervaringsdeskundigen hun verhaal. De online module bestaat uit verschillende onderdelen die je in je eigen tempo en volgorde kunt doorlopen. Wanneer het jou uitkomt.

Espria Ledenvereniging werkt nauw samen met: Icare, Evean, Zorggroep Meander, GGZ Drenthe, Icare Jeugdgezondheidszorg, De Trans en Zorgcentrale Noord.