Samen in actie voor een betere buurt

Buurtinitiatieven zorgen voor meer woonplezier
oude man en jonge vrouw schilderen
Steeds meer mensen organiseren een buurtinitiatief voor hun buurt of wijk. Voor meer woonplezier en gezelligheid en beter contact met de buren. Hoe zorgt u voor een betere buurt?

Wat is een buurtinitiatief?

Een buurtinitiatief is een activiteit die buren met elkaar verbindt en de buurt gezelliger maakt.

Hoe start u een buurtinitiatief?

Heeft u een goed idee en wilt u een activiteit in uw buurt starten? Hier zijn een paar nuttige tips:

• Bedenk wat uw buurt beter zou kunnen maken en werk uw plan een beetje uit.
  • Kijk of het gemakkelijk is uit te voeren. En omdat u met vrijwilligers werkt is het ook belangrijk dat uw plan weinig onderhoud en tijd kost.
  • Vraag in uw buurt of wijk waaraan bewoners (nog meer) behoefte hebben. En vraag direct medestanders, buren die u willen helpen het idee tot een succes te maken. U kunt op verschillende manieren in contact komen met uw buurt, bijvoorbeeld:
    • Maak een facebookpagina aan en vraag buren wat zij missen in de buurt.
    • Stel een online vragenlijst op via SurveyMonkey.
    • Start een buurtapp, zoals Nextdoor. Een besloten groep waarin u berichten, oproepjes en evenementen kunt plaatsen die interessant zijn voor uw buren. Wie lid is van de groep kan reageren.
    • Heeft uw wijk een wijkkrant? Benader de redactie en vraag of u in de krant aandacht mag voor uw idee.
    • Geeft uw gemeente een nieuwsbrief uit? Informeer of u een nieuwsbericht mag opnemen over uw buurtinitiatief.
    • Bespreek uw idee tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst, een buurt barbecue of ander moment wanneer u uw buren spreekt.
    • Bel bij uw buren aan met uw vraag. Zo weten zij direct wie u bent en heeft u meer kans dat ze mee willen doen.
  • Bekijk waar in uw wijk of straat ruimte is voor uw idee. Is er bijvoorbeeld een wijkcentrum waar u iets kunt organiseren?
  • Vraag de gemeente om mee te werken. Bijvoorbeeld wanneer u een speelplek of pluktuin wilt starten. Soms heeft u een vergunning nodig.
  • Vraag de gemeente om budget. Veel gemeenten geven subsidie aan buurtinitiatieven die zorgen voor verbinding en meer woon- een leefplezier.
  • Houd elkaar goed op de hoogte. Start bijvoorbeeld een facebookpagina waar u nieuws en foto’s deelt of organiseer bijeenkomsten waar u bewoners bijpraat. Deel de voortgang in de buurtapp.

Voorbeelden

Overal in het land zijn buurtinitiatieven opgestart. De een wat groter dan de andere, maar alle kleine beetjes helpen voor een betere buurt. Misschien kunnen deze  voorbeelden u inspireren.

Buurtcafé

Organiseer wekelijks of maandelijks een buurtcafé in het wijkcentrum. Een inloopochtend of avond waar buren een kop koffie kunnen drinken, elkaar kunnen ontmoeten en hun verhaal kunnen delen. Zodat ze zich minder eenzaam voelen. Nodig ook eens een deskundige uit die bijvoorbeeld iets kan vertellen hoe u de buurt veiliger maakt of iemand van welzijn die uitlegt wat zij in de woonplaats bieden voor buurtbewoners.

Pluktuin of moestuin

Heeft u een stuk tuin over? Of ligt er in de wijk een stuk grond waar niets mee gebeurt? Start met buurtgenoten een pluktuin of moestuin. De wijk fleurt ervan op, u krijgt groene vingers en u en uw buren hebben regelmatig verse bloemen of groente op tafel staan.

Creatief bezig zijn

Organiseer een creatieve activiteit in het buurtcafé of wijkcentrum. Voor kinderen of voor volwassenen. Zoals bloemschikken, een leesclub, repaircafé of een schilderclub. Een leuke manier om mensen te ontmoeten die dezelfde hobby hebben als u.

Ruilmiddag

Zijn uw kinderen uitgespeeld met hun speelgoed? Misschien is uw buurvrouw met een kleine beurs er blij mee. Organiseer een ruilmiddag voor buurtgenoten. Bij u in de garage of in het wijkcentrum. Hetzelfde kunt u doen met kleding die u niet meer draagt of spullen die u niet meer nodig heeft. Een ander draagt of gebruikt het nog graag.

Samen eten

Houdt u van koken? Ga samen met buurtgenoten koken en geniet van elkaars eten. Woont u in een buurt met verschillende culturen? Zoals Surinaams, Marokkaans of Syrisch? Ontdek nieuwe culturen, smaken en lekkernijen. Wie weet houdt u er nog een lekker recept aan over dat u later zelf kunt proberen.

Loopgroep

Organiseer een wekelijkse wandel- of hardloopavond. Verzamel op een vast tijdstip en vaste plek in de wijk en laat iedereen aanhaken die zin heeft. U ontmoet nieuwe mensen, bouwt samen conditie op en ziet lopend al het moois dat uw buurt biedt.

Daarnaast kunt u denken aan verbindende activiteiten als samen met uw buren afval opruimen of het verblijf van de kinderboerderij een lik verf geven. Of organiseer eens een uitje voor bewoners van het zorgcentrum bij u in de buurt. Er is van alles te bedenken voor een betere, mooiere en leukere buurt.

Haakt u liever aan bij een al bestaande activiteit? Kijk in de wijkkrant of informeer bij het wijkcentrum naar alle initiatieven en doe mee.