Dag van de vrijwilliger

Anthonique Willems zou haar vrijwilligerswerk in het Slimste Huis voor geen goud willen missen.
Elke week besteedt Anthonique Willems (61) één of twee middagen als gastvrouw in het Slimste Huis. De afwisseling, het contact met anderen en de kennis die ze opdoet, maken dat ze dit werk al jaren met veel plezier doet.

Het begon acht jaar geleden

Acht jaar geleden kwam ze vanwege medische redenen thuis te zitten. Toen ze las dat het Slimste Huis vrijwilligers zocht, sprak dat haar meteen aan. “Gastvrouw zijn, het onderwerp gezondheid en het contact met anderen. Maar ook de nieuwe technieken”, legt Anthonique uit. “Nooit weg om daar wat meer van te weten.”

Niet achter de geraniums

Een middag in het Slimste Huis begint voor haar rond 13.00 uur. Anthonique eet daar en leest in het logboek of collega’s iets over te dragen hebben. Dan doet ze het huis aan. Dat wil zeggen dat ze de lampen en het warmtepaneel aan zet en de apparaten installeert. Als er een groep komt, verdiept ze zich daarin. Soms zijn het mensen uit de gezondheidszorg en die benader je anders dan ouderen of iemand die gaat verhuizen. Om het huis zo veel mogelijk de uitstraling van een echt huis te geven, staan er plantjes. Anthonique geeft die water. Veel beter dan thuis achter de geraniums te zitten, vindt ze.

Antonique Willems terwijl ze kijkt naar de schaatsers in Alkmaar

Leuke ploeg

Van oorsprong is ze bewindvoerder. Maar voor haar vrijwilligerswerk heeft ze geen specifieke achtergrond nodig. “We hebben een hele leuke ploeg van ongeveer twaalf vrijwilligers. Jong en oud. Handige mannen met hamer en schroevendraaier en mensen met een achtergrond in de verpleging. Elke middag draaien we met z’n tweeën. Dat doen we voor veiligheid maar ook omdat het gezellig is.”

Waardering

Ze vindt het belangrijk dat er aandacht is voor de dag van de vrijwilligers. “Ik ben blij dat het in het leven is geroepen want er zijn zo veel mensen die onzichtbaar werk doen.” Tijdens de rondleidingen krijgt Anthonique zelf vaak leuke reacties van bezoekers. “Hier wil ik wel wonen. Wat groot en wat mooi! Mensen maken aantekeningen en soms komen ze terug en nemen ze iemand mee. Dat is heel leuk om te zien.” Ook vanuit de organisatie ervaart Anthonique waardering voor haar vrijwilligerswerk. “Je merkt dat het te maken heeft met de gezondheidszorg. Als er iets is, ontvang je gelijk een bosje bloemen en mensen vragen hoe het gaat. Ik doe net open voor de post en krijg een pakketje met iets lekkers voor Sinterklaas van de ledenvereniging. Iedereen is heel betrokken.”

Elke dag leren

Anthonique is enthousiast over de producten die ze laat zien. “Zo’n elektrisch verstelbaar hoog-laagbed dat vind ik prachtig! Daarin kun je als echtpaar bij elkaar blijven slapen als een van beiden zorg nodig heeft. Met een gewoon bed zie je soms dat partners na jaren gescheiden liggen. Hij boven en zij beneden of andersom. Dat geeft onrust. Dit is de uitvinding van de eeuw!” Ze leert nog elke dag nieuwe dingen in het Slimste Huis. Bijvoorbeeld over een elektronische deurbel. “Dat is echt een verrijking! Daar heb ik voor mijn eigen veiligheid ook wat aan.” Ze heeft dankzij haar werk in het Slimste Huis zelf ook een inductiekookplaat genomen. “Daar had ik anders nooit over nagedacht.”

“Als ik met het vrijwilligerswerk zou stoppen zou ik vooral het persoonlijke contact met andere mensen missen. De tips en trucs die je kunt geven. De interactie die je hebt. Het gaat over zo veel verschillende onderwerpen. Je hebt altijd wat te vertellen. Laatst hadden we een themadag over matrassen en dan geeft de brandweer weer uitleg over koolmonoxidemelders. Zo leuk!”

Kom erbij!

Ben je net zo enthousiast geworden als Anthonique? We zoeken nog mensen die gastvrij zijn en kunnen rondleiden. Je kunt zelf aangeven wanneer je beschikbaar bent. Bij interesse kun je contact opnemen met het Slimste Huis.

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur