Soms ruik ik de brand nog

Voorkom brand, neem maatregelen
Brand in huis, daar moet je niet aan denken. Bert Zegstra overkwam het. Hij kreeg brand in de slaapkamer en ruikt af en toe nog een brandlucht. Weet hoe je brand kunt voorkomen en ken de risico's. De brandweer en ledenvereniging organiseren op 11 mei het webinar geWoon veilig. Je kunt je nu al aanmelden.

"Ik sluit geen stekkerdozen meer op elkaar aan"

Kortsluiting in de slaapkamer

Bert Zegstra was met zijn neef aan het feitsen toen hij door een buurman gebeld werd. “Je hebt brand gehad in je slaapkamer”, zei hij. 'De brandweer was al geweest. Ik was te verbaasd om hard naar huis te fietsen. Er stond politie en mijn voordeur was ingetrapt. Toen ik de schade in de slaapkamer zag, drong het allemaal pas goed tot me door. De televisie en radio waren kapot gebrand en ook de kledingkast was verkoold. Door het hele huis zaten de wanden onder het roet. Ik kon gelukkig drie weken bij een vriendin logeren, terwijl mijn huis werd schoongemaakt door een schoonmaakbedrijf en daarna alle muren werden geschilderd.' 

Stand-by

De rooklucht heeft nog maanden in de kamers gehangen. Heel soms ruik ik de brand nog, in papieren en boeken. De brand in mijn slaapkamer is vermoedelijk veroorzaakt door kortsluiting. Ik had twee stekkerdozen met elkaar verbonden. Ik wist niet dat het gevaarlijk was om stekkerdozen op elkaar aan te sluiten. Ik ben me door de brand veel bewuster geworden van brandgevaar. Ik laat mijn apparaten nooit meer stand-by staan als ik wegga. Laat ik alles goed achter? Die vraag stel ik mezelf nu altijd voor ik de deur achter me dichttrek.’

Top 5 brandoorzaken

Er zijn veel manieren waarop brand in huis ontstaat. Dit is de top 5:

  1. Stoken/schoorsteenbrand
  2. Technisch probleem elektrisch apparaat
  3. Koken
  4. Brandstichting 
  5. Roken Open vuur (kaarsen, kinderen spelend met lucifers of aanstekers)

Maak je woning brandveiliger met hulp van een app

Dit is een app die aan de hand van video’s en tekst uitlegt hoe huisbranden ontstaan en wat je zelf kunt doen om de woning brandveiliger te maken. Deze app download je gratis op de website van de brandweer.


Slimme rookmelders

  • Een draadloos gekoppelde rookmelder waarschuwt bij een rookmelding in uw huis ook gelijk uw buren. 
  • Bent u doof of slechthorend? Denk dan eens aan een rookmelder met een lage tonen-sirene, die is uitgebreid met een trilkussen en een stroboscooplampje. Bij rookalarm gaat het kussen onder uw matras trillen en verspreidt de lamp op uw nachtkastje een zwaailicht. Te koop in de webwinkel van de brandwondenstichting. Klik op ‘speciale rookmelders’.