Stoppen met roken

Stappenplan om te stoppen met roken
Stoppen met roken kan op elk moment en heeft altijd zin. Uw gezondheid verbetert snel en u houdt maandelijks al gauw € 100,- over.

Alleen maar voordelen

Als u nu stopt met roken neemt het risico op hart- en vaatziekten per direct af. Houdt u het vol, dan wordt de kans op een hartinfarct en pijn op de borst met het jaar kleiner. Ondertussen geniet u dagelijks van een beter smaak- en geurvermogen, een frissere adem, stralende huid, mooier haar én een betere conditie. Oftewel: als u stopt met roken voelt u zich niet alleen snel fitter, u ziet er ook gezonder uit.

Stappenplan om te stoppen met roken

Er is niet één manier de juiste om te stoppen met roken. Wat voor de één prima werkt, werkt voor de ander juist niet. Wat helpt u? Dat bepaalt u met deze stappen:

 1. Bepaal de datum waarop u stopt met roken.
 2. Vertel aan iedereen om u heen dat u die dag stopt.
 3. Bedenk:
  • wat de moeilijkste momenten zijn;
  • welke drie sigaretten voor u het belangrijkst zijn;
  • met welke sigaret u als eerste stopt;
  • welke sigaret u als laatste rookt.
 4. Bepaal wat u nodig heeft om het vol te houden:
  • professionele begeleiding
  • nicotinevervangers
  • medicijnen

Professionele begeleiding voor stoppers

 • Stoppen met roken programma’s
  Sommige zorgverzekeraars bieden uit de basisverzekering onder speciale voorwaarden een ‘stoppen met roken programma’ aan. Dit bestaat in eerste instantie uit gedragsmatige ondersteuning door uw huisarts, specialist of zorgcoach.
   
 • Online hulp
  Op internet vindt u ook veel online zelfhulpprogramma’s. Soms kosten deze geld. Vraag in dat geval of uw zorgverzekeraar de door u gevonden cursus vergoedt.
   
 • Stoptober
  Jaarlijks start in de maand oktober de publiekscampagne ‘stoptober’. Deelname is gratis. Wanneer u zich inschrijft via de website van stoptober krijgt u een gratis app die dagelijks aanmoedigingsberichten stuurt. De meeste GGD’en ondersteunen deze campagne.

Nicotinevervangers ter ondersteuning

Met nicotinevervangers vermindert u de drang om te roken. Dit middel is geschikt wanneer u tien sigaretten of meer per dag rookt. U koopt ze in pleistervorm, als kauwgom of tabletten. Het voordeel is, dat u de verslaving geleidelijk afbouwt. Het nadeel is, dat u toch nicotine binnenkrijgt en de kans op bijwerkingen aanzienlijk is. Bent u hart- of vaatpatiënt dan moet u altijd aan uw cardioloog of huisarts vragen of u nicotinevervangers mag gebruiken.

 • Sommige zorgverzekeraars bieden uit de basisverzekering onder speciale voorwaarden een ‘stoppen met roken programma’ aan. Zij vergoeden dan ook nicotinevervangers als u hieraan meedoet. Vraag goed naar de voorwaarden: wat betalen zij, wat betaalt u en wat betekent dit voor het eigen risico.

Medicijnen tegen rookverslaving

Werken nicotinevervangers niet of niet voldoende, neem dan contact op met uw huisarts. Deze weet precies welke medicijnen u helpen om van uw rookverslaving af te komen. Het voordeel van deze medicijnen is, dat u de verslaving geleidelijk afbouwt. Het nadeel is, dat ook medicijnen bijwerkingen geven. Vooral de eerste weken komen hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid veel voor.

 • Sommige zorgverzekeraars bieden uit de basisverzekering onder speciale voorwaarden een ‘stoppen met roken programma’ aan. Zij vergoeden dan ook medicijnen als u hieraan meedoet. Vraag goed naar de voorwaarden: wat betalen zij, wat betaalt u en wat betekent dit voor het eigen risico.

Tip: zoek een maatje in de buurt voor de moeilijke momenten. Bel hem of haar als de aandrang om toch een sigaret op te steken te groot wordt.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het vinden van een bij u passende stoppen-met-roken-methode? Neem dan contact op met de ledenvereniging. Wij helpen u graag verder.

Meer over