Tevreden zijn over je lichaam

Hoe zorg je voor een gezond gewicht en positief zelfbeeld? Mieke deelt haar verhaal
Mieke, getrouwd met Jaap, is een moeder van drie kinderen. Mieke had moeite met haar lichaam en probeerde alles om op een gezond gewicht te komen en te blijven, vooral dat laatste vond ze moeilijk. Hoe zorg je dat je tevreden bent over je lichaam en dat je gezond bent? Mieke vond er een antwoord op, ontwikkelde een succesvolle strategie en schreef er ook een boek over. Ze deelt hier haar verhaal.

“Van mijn 15e tot mijn 33ste, heb ik steeds alles geprobeerd om af te vallen. Ik viel dan ook wel af, maar kwam ook steeds weer aan. Daardoor moest ik steeds opnieuw de keuze maken tussen mijn lichaam accepteren zoals hij was of toch veranderen.” Mieke herhaalt het nog eens op een andere manier: “Ben ik tevreden met het lichaam dat ik heb of zorg ik voor het lichaam dat ik graag wil? Ik weet zelf niet goed wat makkelijker is maar denk wel dat je ze allebei wel nodig hebt. Ik ging zelf met vlagen voor optie 2, maar eigenlijk zorgde ik eerlijkgezegd niet voor het lichaam dat ik wilde, ik dacht alleen dat ik dat deed. Ik was eigenlijk alleen maar aan het diëten en kwam erachter dat ik daarmee een verkeerde strategie had gekozen.”

Hoe doen slanke mensen dat?

Op een gegeven moment is Mieke gestopt met diëten. Ze vroeg zich af hoe slanke mensen dat doen. “Waarom werden mijn slanke vriendinnen niet steeds zwaarder en ik wel? Zij zorgden wel goed voor hun lichaam. Ze aten wat ze lekker vonden maar maakten keuzes, zonder frustratie. Ze waren al tevreden maar wilden ook goed voor zichzelf zorgen.” De term ‘body positivity’ komt ter sprake: “Om je heen hoor je veel over body positivity, maar hoe houd je van je eigen lichaam zonder de kick van afvallen en met alle imperfecties die je nu eenmaal hebt? Niemand is tenslotte perfect, iedereen heeft wel wat.”

Realistisch blijven

“Uit ervaring weet ik inmiddels dat de kunst van het accepteren en houden van je lichaam minstens zo belangrijk is voor een prettig leven, als bijvoorbeeld je voedselinname beheersen. Ook al ben ik best slank, ik heb natuurlijk geen topmodellichaam. Eerlijk is eerlijk, dat ga ik ook niet meer worden. De vraag is dan: Wanneer ben je af? Wanneer is goed ook echt goed genoeg? Ik hou zelf van gezelligheid, van lekker eten, van chocolade bij de thee en van wijntjes drinken. Ik ben dan dus ook wel zwaarder geweest dan dat ik nu ben. Een perfect lichaam zonder putten, vetrolletjes, kletsende dijen of slappe lichaamsdelen lijkt dan vrijwel onbereikbaar.” Mieke benadrukt dat het goed is om realistisch te blijven want onrealistische doelen voeden je ontevredenheid.

Het gewone leven met gezin en werk

Mieke vertelt dat ze op haar aller slankst een fout heeft gemaakt. Ze deed mee aan een sapreis en at een hele week niets, dronk alleen maar sapjes en sportte 3 keer per dag. Helemaal in haar nopjes met haar platte buik, ging ze vervolgens shoppen met haar vriendinnen: “Met een heleboel nieuwe jurkjes kwam ik weer thuis en toen begon het gewone leven weer. Maar ja, er lagen bij mij in de koelkast wel wat meer dingen dan alleen sapjes. Uitgehongerd als dat ik was, vond ik alles zó lekker dat ik helemaal geen controle meer had. De kilo’s zaten er zo weer aan. Bij het zien van die jurkjes dacht ik ‘het kan dus wel, ik kan het als ik maar hard genoeg mijn best doe.” Met een blik op de realiteit vervolgt Mieke: “Het lukte me niet. In mijn dagelijkse leven pastte het niet om 3 keer per dag te gaan sporten. Dat kon ik helemaal niet combineren met mijn gezin en mijn werk, bovendien was er allemaal eten om mij heen dat ik ook niet wilde laten staan. Bij het streven naar dat lage gewicht ging ik van een enorme high, waarbij ik me slank, sportief en aantrekkelijk vond, naar een diepe low. Ik dacht alleen maar ‘dit moet beter’ en ‘ik moet kilo’s kwijtraken want zo ben ik niet goed genoeg’. Mieke raakte in een strijd en vertelt dat dit ook doorwerkte in andere gebieden van haar leven. “Ik voelde me op allerlei vlakken tekort schieten en dacht niet meer na over wat er wel goed ging.”

Tevreden over lichaam en leven

"Waarom belandde ik toch in die strijd en negativiteit? Ik had een soort perfectionisme zonder resultaat, want het resultaat was dat ik alleen maar zwaarder, gefrustreerder en onzekerder werd. Ik weet nog steeds niet goed waarom ik er zo naar keek want ik geloof helemaal niet in slank, slanker, slankst. Ik geloof gewoon in normaal doen en je gezonde verstand gebruiken.” Mieke concludeert dat een gezond gewicht en keuzes maken wel heel waardevol is. “Dat betekent voor mij wel lekkere dingen eten maar af en toe nee zeggen. En dat betekent wel gaan sporten maar ook af en toe op de bank hangen. Wel een wijntje drinken maar bijvoorbeeld niet doordeweeks. Wel gezond eten maar niet altijd koste wat het kost. De balans tussen genieten en keuzes maken maakt ook dat ik meer voldoe aan mijn eigen verwachtingen. Met die mindset heb ik misschien niet het lichaam van een topmodel, maar wel een gezond lichaam en leven waar ik tevreden over kan zijn."

Tevreden zonder de kick van mijlpalen behalen

“Nadat ik vrijwel mijn hele leven ups en downs had gekend met mijn gewicht, ging ik dus mijn slanke vriendinnen observeren. Ook was ik bevriend met een psycholoog en samen hebben wij uiteindelijk een methode ontwikkeld dat gebaseerd is op gedragsverandering. Ik ben blij dat ik volgehouden heb iedere keer en dat ik deze strategie ontdekte. Want nog altijd, inmiddels 15 jaar later, heb ik een prima gezond gewicht en ben ik slank. Maar die flow, de tevredenheid, de trots die ik voelde toen ik afviel en een mijlpaal had bereikt, dat is weggeëbd. En blijf dan nog maar op gewicht, blijf dan nog maar eten wat je wilt, zorg dan nog maar dat je niet aankomt en blijf dan maar eens tevreden. Dat is denk ik ook waarom veel mensen zeggen dat het zo moeilijk is om op gewicht te blijven, omdat toch die kick en dat geluksgevoel weg is en de ontevredenheid misschien wat meer naar binnen sluipt.” Mieke vertelt dat het helpt als je wilt afslanken vanuit keuze; vanuit lief zijn voor jezelf en vanuit tevredenheid omdat je goed voor jezelf wil zorgen en daar blij mee bent. Mieke legt op een praktische manier uit hoe je hier mee aan de slag kan gaan in haar afvalplan en haar boek Het geheim van slanke mensen. Lees meer over Miekes plan op de pagina over Skinnyminds.

Ledenvoordeel

Als lid van de ledenvereniging krijg jij korting op een cursus afvallen, van Skinnyminds. Ook ontvang je gratis het boek van Mieke Kosters: Het geheim van slanke mensen.