Voorbereid zijn op thuiskomst na ziekenhuisopname

'Het geeft rust als je precies weet waar je aan toe bent'
Door corona is de kans groot dat je op een wachtlijst staat als je geopereerd moet worden. Je wordt opgeroepen als er plek is, soms pas een week voor de operatie. Dat maakt het lastig om je goed voor te bereiden op je ziekenhuisopname en het herstel daarvan. Daarom is het slim om bepaalde zaken ruim op tijd te regelen, zegt transferverpleegkundige in het UMCG Nienke Kubbenga. Ze helpt patiënten om het herstel thuis na hun ziekenhuisopname zo prettig mogelijk te maken. Nienke legt uit waarom een goede thuiskomst belangrijk is en wat je alvast kunt regelen.

Transferverpleegkundige Nienke Kubbenga geeft advies

Rust 

“Nu de druk op de zorg afneemt, worden mensen langzaam weer opgeroepen”, begint Nienke haar verhaal. “Wie wanneer aan de beurt is, durf ik niet te zeggen. De volgorde verschilt per specialisme. Je kunt dus zomaar opgeroepen worden. Het helpt als je van tevoren al hebt nagedacht over wat je dan nodig hebt. Niet alleen voor je opname in het ziekenhuis, maar ook voor als je weer thuiskomt. Het geeft veel rust als je precies weet waar je aan toe bent. En die rust is natuurlijk weer belangrijk voor een goed en snel herstel.”

Voorbereiden

Welke dingen kun je alvast regelen? “Voor de opname zelf hoef je weinig te doen. Die verloopt nu trouwens ook niet heel anders dan normaal. Je moet vooraf wel een coronatest doen. Voor de thuiskomst kun je alvast afstemmen wie je naar het ziekenhuis brengt en weer ophaalt, wie de boodschappen doet en wie je helpt met wassen en aankleden. Wat er precies nodig is, verschilt per persoon en per operatie. Je kunt daarom het beste bij het ziekenhuis navragen hoe jouw herstelperiode er ongeveer uit gaat zien.”

Je eigen omgeving

“Ik raad aan om eerst in je omgeving te kijken wie je hierbij kan ondersteunen. Dat kan fijner zijn dan thuiszorg. Die heeft het op dit moment namelijk heel druk. Daarnaast is het fijn om bekende gezichten te zien, en je kunt zelf je schema bepalen. Zo weet je precies wanneer je uit kunt rusten en wanneer je mensen over de vloer hebt. Het is ook belangrijk om dit vooraf te bespreken met de mensen die je hiervoor in gedachten hebt. Het is vervelend als je ervan uitgaat dat iemand je komt helpen, en diegene toch niet kan of wil. Maar als je toch liever thuiszorg hebt, dan kunnen wij dat voor je regelen vanuit het ziekenhuis." 


De ledenvereniging helpt ook

De ledenvereniging helpt je ook bij een goed herstel thuis. Samen met jou kijkt de ledenadviseur vóór de operatie al wat jij nodig hebt als je uit het ziekenhuis komt. Wie kookt, wie doet de boodschappen, wie zorgt voor de was en wie regelt hulpmiddelen? Zomaar wat vragen die kunnen spelen. Misschien helpen familie of vrienden. Maar het kan ook zijn dat je hen niet te veel wilt belasten en liever andere hulp inschakelt. Of dat je niet zoveel mensen om je heen hebt. We kijken wat jij nodig hebt voor een snel herstel in je eigen huis. En doen er alles aan om jouw thuiskomst veilig en ontspannen te maken. Sta je al op een wachtlijst voor een operatie en wil je weten hoe de ledenvereniging kan helpen? Bel ons via 088 - 383 20 00, dan denken we graag mee.