Dagje weg in de herfstvakantie?

De leukste uitjes met (klein)kinderen
Zin om deze herfstvakantie iets leuks te doen met de kinderen of kleinkinderen? Even een verzetje met elkaar? Wij zetten de leukste uitjes voor jong en oud op een rij. Bekende én minder bekende.

Dit zijn de leukste uitjes voor jong en oud

Tips om in de herfstvakantie een attractie te bekijken met kinderen of kleinkinderen:

Uitjes herfstvakantie - PampusSpeurtocht op forteiland Pampus

Een speurtocht door het oude fort op het eiland Pampus is leuk en spannend om te doen. Alleen de boottocht naar dit eiland in het IJmeer (vanuit Amsterdam of Muiden) is al een feestje. Neem een rondleiding of dwaal zelf door het gangenstelsel onder het oude fort. Voor kinderen zijn er interactieve games.

 

Uitjes herfstvakantie - Gevangenismuseum boevenbusDagje achter de tralies

Hoe voelt het om de cel te zitten? Ervaar het zelf in het Gevangenismuseum in de voormalige strafkolonie Veenhuizen. Bijzonder: een ritje met de boevenbus, die ooit de gevangenen vervoerde. 

Tijdens de herfstvakantie organiseren veel musea extra activiteiten voor kinderen. 

 

Uitjes herfstvakantie - zeehondjeUitwaaien bij de zeehonden

Met een bezoekje aan Zeehondencentrum Pieterburen help je de zeehondjes. Dit opvangcentrum is namelijk afhankelijk van giften en entreegelden. In de herfstvakantie zijn er dagelijks rondleidingen. Ook leuk: meevaren met de Happy Seal om zeehonden in het wild te spotten of herstelde dieren weer vrij te laten. 

 

Uitjes herfstvakantie - SpelerijCreatief spelen in De Spelerij

Voor De Spelerij in Dieren bedacht kunstenaar Jos Spanbroek een wonderlijke speeltuin met gekke toestellen. Knutselen, klauteren, bouwen of iets uitvinden: creativiteit staat voorop. Bak er zelf de broodjes voor de lunch of maak een kunstwerk met de verfspettermachine. De Spelerij is de meest ongewone speeltuin die je ooit hebt gezien!

 

Uitjes herfstvakantie - Expeditie SchoklandOp expeditie in Schokland 

In en om Museum Schokland wandel of fiets je door de geschiedenis van het voormalige Zuiderzee-eiland. Er is een bijzondere Gesteentetuin en kinderen kunnen aan de slag als archeoloog met een speciale expeditie-kit.

 

Los vóór 15 oktober de woordzoeker op en maak kans op 4 dagtickets Attractiepark Slagharen 

 

Uitjes herfstvakantie - Nemo AmsterdamDagje Amsterdam 

Een dagje Amsterdam wordt nog leuker met een bezoek aan het Nemo Science Museum. Doe scheikundige proefjes, bouw zelf een ballensorteermachine, blaas mega-zeepbellen of ontdek hoe satellieten helpen bij onderzoek. Of bezoek het Paleis op de Dam, dat gratis is voor kinderen tot 18 jaar. Ontdek welke gratis activiteiten er nog meer zijn in Amsterdam.

 

Uitjes herfstvakantie - zandsculpturenStruinen tussen zandsculpturen

Kinderen én volwassenen kijken hun ogen uit als zij de prachtige, grote beelden en bouwwerken zien bij het Zandsculpturenfestijn in Garderen. Van beroemde gebouwen tot historische figuren: alles is van zand! Handig bij nat weer: een groot deel is overdekt. De zandsculpturen zijn nog tot 2 november te zien.

 

Gratis uitjes 

Bij deze uitjes betaal je geen entreegeld:

  • Stap terug in de tijd met oude ambachten, een paardentram en prachtige, oude gebouwen in monumentendorp Orvelte
  • Duik in het boerenleven op de biologische boerderij Het derde Erf in Soest. Je ziet hoe de koeien worden gemolken. Of volg het klompenpad over het terrein. 
  • Klimbomen, touwschommels, wilde paarden, stapstenen door beekjes: in het gratis toegankelijke Belevenissenbos in Lelystad is van alles te zien en te doen. Voor een klein bedrag overnacht je er in een eigen tentje.

Verder lezen

Benieuwd hoe je de kinderen makkelijk meekrijgt op een herfstwandeling? Lees het artikel Je hebt er geen kind aan in het ledenmagazine herfst 2019, p. 16 en 17.


Meer over