Hoe laat je je (klein)kind veilig buitenspelen?

Zo zijn jij en je kind goed voorbereid
Op woensdag 9 juni is het Nationale Buitenspeeldag. Met dit initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon worden kinderen opgeroepen om lekker buiten te gaan spelen. Op straat, in de speeltuin of in de eigen buurt. Als je een (klein)kind hebt, vind je het idee van buitenspelen misschien nog spannend. Je kunt dan minder goed zien wat hij of zij doet, en met wie. Luce Olminkhof, orthopedagoog van Icare JGZ, geeft daarom een aantal tips over veilig buitenspelen.

Een orthopedagoog geeft advies

1. Hoe leer je je kind om niet met vreemden mee te gaan?

“Je kunt uitleggen dat jij altijd eerst iemand wilt leren kennen voordat hij of zij ermee omgaat. Dat geldt voor ontmoetingen in het echt, maar ook online”, aldus Luce. “Dat stel je als algemene regel. Ook een snoepje of andere belofte is dan geen reden om mee te gaan met een vreemde. Daarnaast kun je je kind vragen om het eigen gevoel in de gaten te houden. Als een situatie of persoon niet goed voelt, dan kunnen ze er beter bij uit de buurt blijven.”

2. Is het goed om je kind te volgen als hij of zij naar buiten gaat, bijvoorbeeld via een app?

“Ik zou het niet aanraden”, zegt Luce. “Je kind wilt vaak een beetje een eigen plan kunnen trekken. Het is goed om hem of haar genoeg ruimte te geven om daar een beetje mee te experimenteren. Maar als je het toch graag wilt doen, dan zou ik het wel vertellen. En ook uitleggen waarom je het wilt doen. Want door dingen stiekem te doen of achter te houden, krijg je geen open band met je kind.”

3. Wat kun je doen als je kind alleen buiten wil spelen, maar je hem of haar nog te jong vindt?

“Jij kent je eigen kind het beste en weet goed wat hij of zij aankan. Dus het is niet raar om grenzen te stellen aan wat wel en niet mag. Het is zelfs goed om grenzen te stellen, want dan leert je kind meteen dat hij of zij dat ook mag doen! Als het nog niet goed voelt dat je kind alleen naar buiten gaat, kun je een ander voorstel doen. Bijvoorbeeld dat je kind en zijn of haar vriendjes bij jullie thuis komen spelen. Of in de tuin, als je die hebt. Dan kunnen zij hun eigen ding doen, en kun jij het toch een beetje in de gaten houden.”

4. Hoe zorg je dat je kind op verstandige manier buitenspeelt?

“Het beste is om uitleg en het goede voorbeeld te geven. Leg bijvoorbeeld uit dat je eerst naar links en rechts moet kijken voordat je oversteekt. En laat zelf ook zien dat je dit doet. Hetzelfde kun je doen met spreektaal. Als je niet wilt dat je kind scheldwoorden gebruikt, kun je uitleggen waarom je het niet fijn vindt als hij of zij die gebruikt. Daarnaast kun je zelf proberen om scheldwoorden bij hen te vermijden.”