Wie vergoedt mijn hulpmiddel?

Wanneer krijgt u een hulpmiddel gratis? Wanneer betaalt u mee?
Zoekt u een hulpmiddel? Dan wilt u vast ook weten of en hoeveel u hiervoor moet betalen. En welke instantie uw hulpmiddel vergoedt. We nemen u graag stap voor stap mee in de ingewikkelde regelingen over de vergoeding van hulpmiddelen.

Samengevat zit het zo

1. Alleen als u voor minder dan zes maanden hulpmiddelen nodig heeft voor thuisverpleging of revalidatie, mag u deze gratis lenen.
  2. U krijgt loophulpmiddelen niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Deze zijn dus niet gratis, ténzij u lid bent van de ledenvereniging.
  3. Heeft u een hulpmiddel langer dan zes maanden nodig dan is deze niet meer gratis te lenen. Bovendien moet u voor een aantal hulpmiddelen bij de zorgverzekeraar aankloppen en en vallen andere hulpmiddelen (zoals een scootmobiel) vanaf dat moment onder de Wmo.
  4. Krijgt u niets vergoed, dan kunt u ervoor kiezen om een hulpmiddel te huren of te kopen.

Verschil eenvoudige loopmiddelen en andere loopmiddelen
Er is een verschil tussen ‘eenvoudige loophulpmiddelen' en andere loophulpmiddelen.

• Onder eenvoudige loophulpmiddelen vallen alleen: krukken, loophulpen met drie of vier poten, looprekken en rollators.
  • Een lichtgewicht rollator of trippelstoel is géén eenvoudig loopmiddel.

1. Gratis hulpmiddelen bij thuisverpleging en revalidatie

Krijgt u na een operatie of ongeval thuis verzorging en verpleging of revalideert u thuis? Dan heeft u daar zeer waarschijnlijk een hulpmiddel bij nodig. Denk aan een verstelbaar bed, een matrasbeschermer, een ondersteek of katheter.

• Heeft u dit hulpmiddel niet langer dan zes maanden nodig? Dan kunt u dit gratis lenen vanuit de basisverzekering.
  • Omdat u het hulpmiddel te leen krijgt betaalt u geen eigen risico.
  • Lees voor meer informatie en informatie over het aanvragen van een hulpmiddel het artikel 'Hulpmiddel nodig? hoe kom ik eraan?'

2. Eenvoudige loopmiddelen niet gratis

• Heeft u moeite met lopen en zoekt u krukken of bijvoorbeeld een rollator? Deze zogenaamde ‘eenvoudig loophulpmiddelen’ vergoedt de basisverzekering niet. Deze zijn dus niet gratis verkrijgbaar.
  • Bent u aanvullend verzekerd? Bel dan met uw zorgverzekeraar of vergoeding mogelijk is. Informeer goed hoeveel u vergoed krijgt en of u een eigen bijdrage moet betalen. Vraag uw zorgverzekeraar ook of u de hulpmiddelen te leen krijgt, of dat zij uw eigendom worden.

Bent u lid? Dan lenen wij u gratis eenvoudige loopmiddelen
Weet u dat u als lid van de ledenvereniging wel eenvoudige loophulpmiddelen gratis kunt lenen via de thuiszorgwinkels van Medipoint? Bekijk het ledenaanbod onderaan deze pagina. Of lees het artikel 'Hulpmiddel nodig? Hoe kom ik eraan?'

3. Langer dan zes maanden een hulpmiddel nodig?

Heeft u een hulpmiddel voor thuisverpleging en revalidatie langer dan zes maanden nodig? Of zoekt u iets geheel anders om u te ondersteunen bij uw dagelijkse gang van zaken? Dan zijn er vier mogelijkheden:

1. U komt in aanmerking voor een vergoeding vanuit uw gemeente (Wmo).
  2. Uw aanvullende zorgverzekering vergoedt (een deel).
  3. U betaalt een eigen bijdrage.
  4. U krijgt helemaal niets vergoed.

Komt u er niet uit?

Wilt u meer weten over hulpmiddelen? Een thuiszorgwinkel helpt u graag verder. De ledenconsulent ook.

Meer over