World Hearing Day

De internationale dag van het gehoor
3 maart is World Hearing Day ofwel de internationale dag van het gehoor. Slechter horen is iets van alle leeftijden, ook van de 11-jarige Fenneke. Fenneke heeft haar spreekbeurt gehouden over haar hoorverlies en hoortoestellen. Haar hoorverlies werd veroorzaakt door een vernauwde buis van Eustachius waardoor ze veel last had van oorontstekingen. Zo ontstond er een gaatje in haar trommelvlies dat zorgde voor permanent gehoorverlies aan beide oren.

Waarom heeft zij ‘apparaatjes’ in haar oren?

Op de speelplaats vroegen klasgenootjes zich vaak af waarom Fenneke ‘apparaatjes’ in haar oren had, en waar die voor dienden. Op die vragen had ze altijd een antwoord klaar. Toen de juf aankondigde dat iedereen een spreekbeurt mocht geven, wist Fenneke meteen het perfecte onderwerp: haar hoortoestelletjes

Goede voorbereiding is het halve werk

Tijdens het voorbereiden van haar spreekbeurt merkte Fenneke dat ze niet over het nodige materiaal beschikte. Haar moeder trok daarom bij OogvoorOren aan de bel en werd enthousiast te hulp geschoten. Met veel plezier bezorgden de specialisten haar goodiebags vol met verschillende nuttige spullen die ervoor zorgden dat Fenneke alles extra goed kon uitleggen. 

Een goed advies

Op de grote dag van haar spreekbeurt vertelde Fenneke waarom ze een hoortoestel draagt, hoe zo’n toestel in je oor zit, hoe het voelt en hoe je oor eigenlijk werkt. Tot slot waarschuwde ze haar klasgenootjes dat ze het volume van hun hoofdtelefoon of oortjes beter niet te luid kunnen zetten: “Wanneer je het volume te luid zet, raken de trilhaartjes in je oren beschadigd of gaan ze stuk. Hoe meer trilhaartjes stuk gaan, hoe slechter je hoort”. 

“Vroeger kon ik de wind niet horen. Dat was wel een beetje vreemd, weet ik nu.”

Vreemde geluiden komen nu tot leven

Fenneke hoorde met haar ene oor beter dan met het andere, waardoor ze vaak niet goed kon bepalen waar het geluid precies vandaan kwam. Sommige geluiden hoorde ze zelfs niet, waardoor ze aan verschillende dingen geen betekenis gaf.

Toen Fenneke haar hoortoestellen voor het eerst uitprobeerde was dat wel even schrikken. Wanneer ze bijvoorbeeld het knopje van de waterkoker induwde, hoorde ze voor het eerst een klikgeluid. Verder merkte ze ook dat de wind geluid maakt. “Vroeger kon ik de wind niet horen. Dat was wel een beetje vreemd, weet ik nu.” 

Fenneke merkt op dat hoortoestellen vandaag de dag heel modern zijn; “Je kan ze opladen en ik kan er geluid mee afspelen van mijn telefoon, dat maakt ze ook veel stoerder." Vervolgens verklaart ze trots: “Het geluid dat de auto maakt wanneer hij gas geeft, vind ik nog steeds het mooiste geluid!“