Positieve kant van mantelzorg

‘Ik vind het mooi dat mijn vrouw hierdoor nog thuis kan wonen’
Eise Hindriks (79) is nu zo’n vijf jaar mantelzorger voor zijn vrouw met dementie. Dat betekent dat zijn leven tegenwoordig vooral in het teken staat van haar. Dat is niet niks, zou je denken. Toch gaat dit hem prima af, en kan hij zelfs de positieve kant van mantelzorgen inzien. Hij vertelt hoe zijn instelling en het Beleefhuis in Assen hem hierbij helpen.

Meneer Hindriks over het leven als mantelzorger

Omschakeling

“Mijn leven is sinds mijn vrouw dementie heeft compleet veranderd. Het draait nu helemaal om haar”, zegt meneer Hindriks. “Ik ben de hele dag aan het zorgen voor mijn vrouw. Ik maak haar bijvoorbeeld wakker, was haar en kleed haar aan en uit. Het huishouden schiet er daardoor wel eens bij in. Dan stof ik wel af, maar sla ik de hoekjes over. Dus ik krijg hulp van iemand die dat grondig doet. Verder doe ik alles zelf.”

Het Beleefhuis

Doordat meneer Hindriks nu zoveel met zijn vrouw bezig is, houdt hij weinig tijd over voor zichzelf. “Dat kan soms moeilijk zijn”, zegt hij. “Ik ben ook maar een mens, met behoefte aan sociaal contact. Daarom ga ik vaak naar het Beleefhuis in Assen. Dat is een rustige omgeving waar je op een laagdrempelige manier andere mantelzorgers kan leren kennen. En je kunt er je verhaal kwijt en tips uitwisselen met elkaar.”

Vragen stellen

“Tegelijkertijd lopen in het Beleefhuis ook ledenadviseurs rond, die vragen beantwoorden of je helpen met dingen. Van vragen word je wijs, zeg ik altijd. Dus dat doe ik volop, aan mensen die er verstand van hebben of ervaring mee hebben. Daardoor loop ik nooit achter de feiten aan en gaat het mantelzorgen mij prima af. En het scheelt misschien ook dat ik vroeger in het leger heb gezeten, waar ik vaak op mezelf aangewezen was. Dat is iets waar ik nu veel aan heb.”

Thuis wonen

Meneer Hindriks vindt zelfs dat de goede kant van mantelzorgen vaker belicht mag worden. “Ik vind het namelijk heel mooi dat mijn vrouw hierdoor nog gewoon thuis kan wonen. Ik probeer het dan ook zo leuk mogelijk te maken voor haar. Zo is ze dol op bloemen, dus ik zorg dat er altijd een bosje bij haar staat. En af en toe komt er vanuit de ledenvereniging een ledenadviseur met contacthond langs. Dan heeft mijn vrouw de grootste lol. Ze staat lachend op en gaat lachend naar bed. Wat wil ik nog meer?”

Huisbezoek met contacthond

Ben je mantelzorger voor iemand met dementie of heb je zelf dementie? Misschien kan een huisbezoek van de ledenadviseur met contacthond jou helpen? We vertellen je er graag meer over, 088 - 383 20 00.