Alzheimer en eenzaamheid

‘Het is goed om af en toe om hulp te vragen’
Eenzaamheid is heel normaal. “Als je moet eten, geven je hersenen een signaal waardoor je trek krijgt. Eenzaamheid is ook zo'n signaal. Dat het tijd is om met andere mensen in contact te komen”, vertelt ledenadviseur Emmy Nuberg. Ze denkt mee hoe je dat kunt aanpakken. Op dinsdag 11 mei doet ze dat bij het webinar ‘Eenzaamheid’ tijdens het Alzheimer Café.

Ledenadviseur Emmy over het webinar

Openstellen

“Iedereen heeft wel eens last van eenzaamheid. Ik ook”, begint Emmy haar verhaal. “Als ik bij een bijeenkomst kom waar ik niemand ken, dan is mijn eerste gedachte: ‘Ik ken hier niemand. Ik moet me openstellen.’ Dat gevoel dat je je moet openstellen, dat komt door eenzaamheid. Het is dus niet per se iets slechts. Maar het wordt wel een probleem als het je juist verhindert om contact te zoeken met anderen. Als je dat merkt, is het verstandig om hulp te vragen.”

Alzheimer

“Bij mensen met Alzheimer komt eenzaamheid vaak voor. Dat komt doordat ze geneigd zijn om zich af te zonderen. En als je je afzondert, krijg je sneller dat signaal waardoor je je eenzaam voelt”, vertelt Emmy. “Maar ook mantelzorgers hebben hier last van. Als mantelzorger ben je namelijk meer bezig met degene voor wie je zorgt, dan met jezelf. Zo is het moeilijk om je netwerk te onderhouden. Het webinar is dan ook bedoeld voor mensen met Alzheimer én hun naasten.”

Meedenken

Het webinar begint met een presentatie van Emmy. “Ik ga in op wat eenzaamheid is, wat het met je doet en hoe je ermee om kunt gaan. Daarna is er ruimte om vragen te stellen. Ik kan het gevoel van eenzaamheid niet wegnemen, maar ik kan wél met je meedenken over oplossingen. Soms heb je bijvoorbeeld gewoon een duwtje in de rug nodig. En soms is het een kwestie van plannen. Dan kijken we hoe we je agenda zo in kunnen richten dat er genoeg tijd overblijft om iets met je vrienden te doen. Ook al ben je druk, bijvoorbeeld omdat je mantelzorger bent.”

Een frisse blik

“We worden in Nederland opgevoed met het idee dat je je eigen boontjes moet doppen. Maar dat hoeft niet altijd. Het is goed om af en toe om hulp te vragen. Want je ziet zelf misschien niet direct wat het probleem veroorzaakt. Ik kan met een frisse blik naar je situatie kijken. En dat doe ik graag”, besluit Emmy.

Webinar eenzaamheid

Wil je tips tegen eenzaamheid van ledenadviseur Emmy? Meld je dan aan voor het webinar ‘Eenzaamheid’ tijdens het Alzheimer Café, op dinsdag 11 mei om 19.30 uur. Het webinar wordt georganiseerd door het Alzheimer café Noord-west Veluwe, maar iedereen kan meedoen. Dus ook als je bijvoorbeeld in Drenthe, Overijssel of Noord-Holland woont..

Espria Ledenvereniging werkt nauw samen met: Icare, Evean, Zorggroep Meander, GGZ Drenthe, Icare Jeugdgezondheidszorg, De Trans en Zorgcentrale Noord.