E-health: wat kun je ermee?

Grip op je gezondheid met digitale zorg
Dankzij e-health of online zelfzorg kun je heel veel functies van je lichaam zelf meten en in de gaten houden. Dat scheelt bijvoorbeeld controles in het ziekenhuis of bij de dokter. Nog belangrijker is dat je dankzij e-health zelf meer grip hebt op je gezondheid of ziekte.

Dit is e-health

Bij e-health wissel je met behulp van technologie elektronisch gegevens uit over je gezondheid. Met speciale meetapparatuur die verbonden is met je smartphone, tablet of computer meet je bijvoorbeeld je bloeddruk of hartslag. Die metingen stuur je via een bijbehorende app of computerprogramma door aan je arts. Een ander voorbeeld is een app die je advies geeft over je ziekte op basis van vragen die je moet beantwoorden. Of een online zelfhulpmodule die je helpt om te gaan met stressklachten of depressieve gevoelens. Ook een pillendoos met een alarmsysteem, waardoor je niet meer vergeet je pillen in te nemen, is een voorbeeld van e-health.

Zo werkt e-health in de praktijk

Het filmpje hieronder legt duidelijk uit hoe e-health of digitale zorg in de praktijk werkt. Het laat ook zien dat overgaan op e-health niet betekent dat je volledig op jezelf bent aangewezen en nauwelijks nog contact hebt met een arts. Integendeel zelfs. De zorgverlener kan het verloop van jouw ziekte of gezondheid vaak veel beter volgen en overzien als je online je meetresultaten en klachten deelt. Bekijk het filmpje:

Is e-health ook voor ouderen?

Juist als je wat ouder bent, kan digitale zorg een uitkomst zijn. Ben je slecht ter been of heb je andere gezondheidsklachten? Dan is het fijn als je voor een doktersbezoek niet de deur uit hoeft. E-health maakt het ook makkelijker om korte vragen te stellen, bijvoorbeeld over (toegenomen) pijn in je knie of rug. Zaken waarvoor je misschien niet helemaal naar de huisarts wilt, maar waarover je misschien wel vragen hebt.


Voordelen van e-health

Bij e-health doe je meer dingen zelf. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Het bespaart tijd en geld. Je hoeft minder vaak voor controlebezoeken naar je arts of het ziekenhuis. Metingen die je zelf hebt gedaan, bespreek je telefonisch of via de webcam op je computer met je arts.
  • Het is veilig. Veel apps sturen de door jou thuis gemeten gegevens direct door naar je zorgverlener. Je arts kan ook via een patiëntenportaal of zelfzorgplatform volgen hoe het met je gaat. Dat zijn digitale systemen of websites die speciaal gemaakt zijn voor mensen met een (chronische) aandoening. Denk aan diabetes, astma of COPD. In een zelfzorgplatform is bijvoorbeeld je medisch dossier te vinden, een digitaal dagboek, de mogelijkheid tot een e-consult met de zorgverlener, online vragenlijsten en ruimte om zelfmetingen bij te houden. Soms is er ook de mogelijkheid tot lotgenotencontact.
  • Je hebt meer controle over je eigen gezondheid. Zelfmetingen geven je direct inzicht in hoe gezond je bent of hoe je ziekte zich ontwikkelt. Zo leer je klachten beter herkennen en word je je bewuster van wat je goed doet en waar je je ongezond bij voelt. Je kunt zelf meer regie nemen en bijvoorbeeld tijdig aan de bel trekken bij de arts als je iets zorgelijks ziet. Daarmee word je uiteindelijk minder afhankelijk van zorgverleners en kun je beter meedenken over de behandeling.

Voorbeelden van e-health

Bijna de helft van alle Nederlanders gebruikt al een of meer gezondheidsapps. Bijvoorbeeld om hun gezondheid of leefstijl in kaart te brengen of ter ondersteuning bij een ziekte. In een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) breng je meetgegevens over jezelf op één plek bij elkaar.

Apps voor mensen met chronische ziekte

Met name als je een chronische ziekte hebt, zoals astma of diabetes, kun je al van veel digitale zorg gebruikmaken. Let op: niet alle apps zijn een erkend medisch hulpmiddel. Ze voldoen dan bijvoorbeeld niet aan Europese richtlijnen. Een paar voorbeelden van erkende, veilige apps: 

  • Hart- en vaatziekten
    Via de app HartWacht geven patiënten van Cardiologie Centra Nederland hun bloeddruk, gewicht en hartslag door aan hun cardioloog. Als de meetwaarden afwijken, neemt het HartWacht team contact op. Je cardioloog bepaalt of je voor deze app in aanmerking komt. Niet elke zorgverzekeraar vergoedt deze app.  
  • Reuma
    De Reuma App voor reumapatiënten stelt je vragen over onderwerpen als beweging, medicatie, zwangerschap, werk, seksualiteit of reizen. Op basis van je antwoorden geeft de app informatie en tips om je dag soepeler te laten verlopen. Dankzij het digitale logboek dat je via de app bijhoudt, krijg je meer grip op je aandoening.
  • Diabetes (type 1 en 2)
    De app Koolhydraatkenner bevat een koolhydratentabel die van meer dan duizend producten aangeeft hoeveel koolhydraten (gram) per hoeveelheid erin zitten. De tabel is samengesteld door diëtisten die verbonden zijn aan Diabeter, het Medisch Centrum Leeuwarden en DNO.

Zoek in de Digitale Zorg Gids welke apps en e-healthoplossingen er bestaan voor jouw aandoening.

Apps om gezond en fit te blijven

De meest populaire apps om gezond en fit te blijven zijn:

  • stappenteller op je smartphone of digitale horloge (bijvoorbeeld smartwatch of Fitbit). Je ziet hoeveel je op een dag beweegt en kunt persoonlijke doelen instellen.  
  • voedingapps: hierin kun je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel vitaminen, voedingsstoffen of calorieën je dagelijks binnenkrijgt. Voedingsapps helpen je ook om gezondere keuzes te maken.
  • EHBO-apps: deze apps vertellen je wat je moet doen als jijzelf of iemand zich bijvoorbeeld brandt of een allergische reactie heeft. Krijgt iemand een hartaanval? Dan wijzen EHBO-apps ook de weg naar een aed (automatische externe defibrillator) in de buurt. Of ze waarschuwen vrijwilligers die in de omgeving zijn en kunnen reanimeren.
  • slaapapps: deze koppel je bijvoorbeeld aan een digitaal horloge. De app houdt onder meer bij hoe diep je slaapt, hoeveel je beweegt en hoe vaak je wakker bent. Handig als je meer inzicht wilt in je slaapritme en slaapkwaliteit.

Meer zelfregie met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) is een website of een app waarin je (medische) gegevens verzamelt en beheert over je eigen gezondheid. Bijvoorbeeld over behandelingen die je volgt, labuitslagen, medicatie en inentingen. Ook metingen die je zelf doet, bijvoorbeeld van je hartslag of bloeddruk, voeg je hieraan toe. Zo heb je altijd inzicht in je gezondheid. Bovendien kun je gegevens uit je PGO ook delen met anderen, zoals je huisarts of mantelzorger.

Belangrijk: er bestaan verschillende apps en websites om een persoonlijke gezondheidsomgeving mee te maken, maar ze werken niet allemaal op dezelfde manier. Kijk daarom eerst of een PGO voldoet aan de voorwaarden van MedMij. Dit is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen jou en zorgprofessionals. Apps en websites voor een persoonlijke gezondheidsomgeving vind je in de Digitale Zorg Gids.


Dit doet de ledenvereniging met e-health

In de komende jaren zullen de mogelijkheden op het gebied van e-health alleen maar toenemen. Onze ledenadviseurs wijzen je de weg naar oplossingen die voor jou van toepassing zijn. Ook bieden we een aantal e-healthproducten aan waar je als lid gratis of voordelig gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld:


Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur