Voorbeelden van e-health
Bijna de helft van alle Nederlanders gebruikt al een of meer gezondheidsapps. Bijvoorbeeld om hun gezondheid of leefstijl in kaart te brengen of ter ondersteuning bij een ziekte. In een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) breng je meetgegevens over jezelf op één plek bij elkaar.
Apps voor mensen met chronische ziekte
Met name als je een chronische ziekte hebt, zoals astma of diabetes, kun je al van veel digitale zorg gebruikmaken. Let op: niet alle apps zijn een erkend medisch hulpmiddel. Ze voldoen dan bijvoorbeeld niet aan Europese richtlijnen. Een paar voorbeelden van erkende, veilige apps:
- Hart- en vaatziekten
Via de app HartWacht geven patiënten van Cardiologie Centra Nederland hun bloeddruk, gewicht en hartslag door aan hun cardioloog. Als de meetwaarden afwijken, neemt het HartWacht team contact op. Je cardioloog bepaalt of je voor deze app in aanmerking komt. Niet elke zorgverzekeraar vergoedt deze app.
- Reuma
De Reuma App voor reumapatiënten stelt je vragen over onderwerpen als beweging, medicatie, zwangerschap, werk, seksualiteit of reizen. Op basis van je antwoorden geeft de app informatie en tips om je dag soepeler te laten verlopen. Dankzij het digitale logboek dat je via de app bijhoudt, krijg je meer grip op je aandoening.
- Diabetes (type 1 en 2)
De app Koolhydraatkenner bevat een koolhydratentabel die van meer dan duizend producten aangeeft hoeveel koolhydraten (gram) per hoeveelheid erin zitten. De tabel is samengesteld door diëtisten die verbonden zijn aan Diabeter, het Medisch Centrum Leeuwarden en DNO.
Zoek in de Digitale Zorg Gids welke apps en e-healthoplossingen er bestaan voor jouw aandoening.
Apps om gezond en fit te blijven
De meest populaire apps om gezond en fit te blijven zijn:
- stappenteller op je smartphone of digitale horloge (bijvoorbeeld smartwatch of Fitbit). Je ziet hoeveel je op een dag beweegt en kunt persoonlijke doelen instellen.
- voedingapps: hierin kun je bijvoorbeeld bijhouden hoeveel vitaminen, voedingsstoffen of calorieën je dagelijks binnenkrijgt. Voedingsapps helpen je ook om gezondere keuzes te maken.
- EHBO-apps: deze apps vertellen je wat je moet doen als jijzelf of iemand zich bijvoorbeeld brandt of een allergische reactie heeft. Krijgt iemand een hartaanval? Dan wijzen EHBO-apps ook de weg naar een aed (automatische externe defibrillator) in de buurt. Of ze waarschuwen vrijwilligers die in de omgeving zijn en kunnen reanimeren.
- slaapapps: deze koppel je bijvoorbeeld aan een digitaal horloge. De app houdt onder meer bij hoe diep je slaapt, hoeveel je beweegt en hoe vaak je wakker bent. Handig als je meer inzicht wilt in je slaapritme en slaapkwaliteit.
Meer zelfregie met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
Een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) is een website of een app waarin je (medische) gegevens verzamelt en beheert over je eigen gezondheid. Bijvoorbeeld over behandelingen die je volgt, labuitslagen, medicatie en inentingen. Ook metingen die je zelf doet, bijvoorbeeld van je hartslag of bloeddruk, voeg je hieraan toe. Zo heb je altijd inzicht in je gezondheid. Bovendien kun je gegevens uit je PGO ook delen met anderen, zoals je huisarts of mantelzorger.
Belangrijk: er bestaan verschillende apps en websites om een persoonlijke gezondheidsomgeving mee te maken, maar ze werken niet allemaal op dezelfde manier. Kijk daarom eerst of een PGO voldoet aan de voorwaarden van MedMij. Dit is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen jou en zorgprofessionals. Apps en websites voor een persoonlijke gezondheidsomgeving vind je in de Digitale Zorg Gids.