‘Mantelzorgmakelaar is pure ontzorger’

Blog ledenadviseur Claudia Torn
Claudia is ledenadviseur van de ledenvereniging. Zij komt bij mensen thuis en wijst hen de weg door het doolhof van regels, voorzieningen en hulpverlening. Claudia heeft zich met name gespecialiseerd in mantelzorg.

Mantelzorger met vakantiestress

‘Ik ben op bezoek bij twee oudere vriendinnen die samen in een huis wonen. Een van de twee overwintert elk jaar in Spanje. Ze kijkt er enorm naar uit, verheugt zich op de warmte en de heerlijke strandwandelingen. Ze vertelt mij dat ze dit jaar eigenlijk niet weg durft. Haar vriendin heeft een hernia en mentale problemen. Ze kan niet zelfstandig boodschappen doen of koken. Hoe moet dat als ze straks alleen is? De vrouwen zijn ten einde raad.

Standje oplossing

Als ledenadviseur schiet ik meteen in standje oplossing: hoe regelen we vervangende mantelzorg voor haar, zodat haar vriendin zonder zorgen op vakantie kan? Het is heerlijk om rust te kunnen brengen in zo’n situatie. Met informeren en doorverwijzen kan ik in dit geval al veel betekenen. Ik ken de weg naar de juiste instanties. Als ledenadviseur wijs ik leden bijvoorbeeld ook vaak op onze boodschappenservice en klussendienst. 

Stap extra: mantelzorgmakelaar

Maar ik wil meer, een stap extra zetten. Daarom volg ik op dit moment ook de opleiding tot mantelzorgmakelaar. Dankzij deze studie kan ik straks nog meer betekenen voor onze mantelzorgende leden. Niet alleen verwijzen, maar echt taken en zaken overnemen. Lekker praktisch, daar hou ik van. Ik zie zoveel mantelzorgers die dreigen om te vallen. Ze zijn puur bezig met zorgen, komen nergens anders aan toe. Mantelzorg is vaak geen keuze, je doet het gewoon. Intussen stapelt alles zich wel op.

Hier met dat regelwerk

Een mantelzorgmakelaar is een pure ontzorger. Je helpt bij het aanvragen en regelen van zorg, indicaties of een persoonsgebonden budget. Je vult formulieren in, regelt huishoudelijke hulp of stelt een bezwaarschrift op. Je kent de wet- en regelgeving door en door en levert maatwerk. Niet iedereen heeft evenveel ondersteuning nodig. Soms wijs je mensen op het juiste loket en pakken ze het verder zelf op. Maar als het moet kun je ook veel regelwerk uit handen nemen. Die ellendige berg papierwerk die alleen maar groeit? Ik help graag om die stapel wat kleiner te maken.

Wat kost dat?

Als je een mantelzorgmakelaar inschakelt die werkt bij een organisatie voor mantelzorgondersteuning of bij de gemeente, dan betaal je meestal niets. Er zijn ook mantelzorgmakelaars die zelfstandig werken. Bij sommige zorgverzekeraars zit deze dienst in de aanvullende verzekering. Informeer maar eens bij je gemeente of zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn.

Als lid van de ledenvereniging profiteer je van collectieve korting op een zorgverzekering bij 4 grote verzekeraars

Meer weten?

Ben jij mantelzorger? Er kan vaak meer dan je denkt. Neem gerust contact met mij op als je meer wilt weten. Je staat er niet alleen voor!