3 misverstanden over diabetes

Over diabetes bestaan nogal wat misverstanden. De 3 grootste op een rij.
Diabetes. Hoe zit het nu precies? Kun je er bijvoorbeeld van genezen? We zetten drie onduidelijkheden rondom suikerziekte op een rij en leggen uit hoe het zit.

Diabetes is je eigen schuld
Dit is niet waar. Diabetes type 1 kunt u niet voorkomen. Bij deze vorm werkt uw afweersysteem niet goed, het lichaam maakt daardoor geen insuline meer aan. Mensen met diabetes 1 moeten elke dag hun bloedsuiker meten en insuline spuiten.

Diabetes type 2 kunt u meestal wel voorkomen. Deze vorm wordt vaak veroorzaakt door een verkeerde levensstijl. Door op uw gezondheid te letten vermindert u de kans op diabetes type 2 aanzienlijk. Niet roken, voldoende bewegen en afvallen als u te zwaar bent zijn daarbij de beste adviezen.

Diabetes? Daar kom je nooit meer van af
Hierover zijn de meningen verdeeld. Sommige artsen zeggen dat het kan, andere vinden van niet. Waar de specialisten het wel over eens zijn? Het aanpassen van de levensstijl zorgt ervoor dat een lichaam weer beter reageert op insuline. En daardoor mogen sommige patiënten met diabetes type 2 stoppen met het spuiten van insuline en in plaats daarvan pillen slikken. Dit geldt helaas niet voor mensen met diabetes type 1. Zij moeten hun hele leven insuline spuiten.

Diabetes? Dan mag je geen suiker meer eten
Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Sommige mensen denken dat je dan geen suiker meer mag eten. Het mag wel, maar met mate. In suiker zitten geen nuttige voedingsstoffen. Het zijn loze calorieën waar uw bloedsuiker van stijgt en u zwaarder van wordt. En mensen die te zwaar zijn reageren steeds minder goed op insuline. Zo loopt de bloedsuikerspiegel steeds verder op. En dan bestaat de kans dat deze niet meer terugkeert naar de ‘normale stand’. Zo ontstaat diabetes type 2.