7 eenvoudige traktatietips

Creëer leuke en makkelijke traktaties voor de hele klas
Is jouw kind bijna jarig? Hoera, tijd om te trakteren. Maar wat voor een originele traktatie geef je je kind mee? Kies je voor een creatieve traktatie of liever iets dat makkelijk is? Met deze traktatietips hoef je niet te kiezen, want het kan ook creatief én eenvoudig zijn.
 1. “Poep” en “eieren”
  Zit jouw kind in de fase waar poep heel grappig is? Laat de hele klas dan smakelijk lachen met een zakje ‘poep’. Chocoladerozijnen zijn net mooie konijnenkeutels, gekleurde manna plofrijst is perfect als eenhoornpoep en in de winterse maanden laat de sneeuwman witte mini marshmallows achter. Print een label uit die je aan de zakjes kan plakken, waarop staat wat voor soort ‘poep’ het is. Voeg eventueel een bijpassend speeltje toe. Of kies voor voor 'eieren’ in plaats van poep. Bijvoorbeeld dinosauruseieren. Paaseitjes, druiven of snoeptomaatjes zijn hier perfect voor.
   
 2. Bekerpoppetjes met een mooi ‘kapsel’
  Tover een bekertje met wat lekkers om tot een grappig gezicht met een kunstig kapsel. Teken gezichtjes op papieren bekertjes of plak er twee oogjes op. Vul de bekertjes met popcorn, fruit, chips, of wat anders lekkers en zorg dat de inhoud boven de rand uitkomt. Zo krijgt het bekerpoppetje een mooi kapsel. Met een puntzak vol lekkers creëer je een leuke eenhoorn. Teken een paardensnoet op de beker en zet de puntzak er ondersteboven in. Onderin de beker kun je eventueel nog een kleine verrassing verstoppen.
   
 3. Fruitvriendjes
  Geef alledaags fruit een metamorfose door er fruitvriendjes van te maken. Teken een vrolijk gezichtje op een mandarijn en steek er aan de bovenkant een miniparapluutje in. Zo heb je heel snel een zomers vriendje met een zonnehoed op. Rupsje
  Nooitgenoeg creëer je met een rij groene druiven en aan het einde één aardbei of snoeptomaatje met oogjes. En van bananen maak je piraten met behulp van een gekleurde zakdoek of servet. Teken met zwarte stift een gezichtje met stoppels en een ooglapje op de gele piraat. Bind de zakdoek of servet om als bandana.

   
 4. Combineer een speeltje met iets eetbaars  
  Iets lekkers krijgen en ook nog iets leuks om mee te spelen, wat wil een kind nog meer? Tover zonder moeite een kaasstengel, lolly of lange vinger om tot een lief vriendje, door er een vingerpoppetje op te zetten. Ben je in zomerse sferen, geef de kinderen dan een schepje of zandvormpje met een zakje zandkoekjes. Teken een racebaan op een banaan en plak er een klein autootje op of maak met een potlood en dropveter een mooie vishengel voor een snoepvis.  
   
 5. Cadeauzakjes
  Een cadeauzakje kun je vullen met wat jij maar geschikt vindt. Maak het jezelf makkelijk door gericht te werken met een thema. Hierdoor kies je simpel en snel wat je in het zakje stopt. Giet bijvoorbeeld de regenboog in een zakje met vrolijk gekleurde snoepjes en een bijpassend speeltje of een spelletje,
  glow in the dark sticks, een (kleur)boekje of uitgeprinte tekening en kleurpotloodjes. Voor een dierenthema kun je dierenkoekjes en een lief knuffeltje in het zakje stoppen en voor een autothema zijn natuurlijk een autootje en autodrop onmisbaar.  
   
   
 6. Lekker bezig pakketjes
  Lekker bezig zijn met je handen en smullen tegelijkertijd, superleuk! Vul een zakje met wat
  chipsringen en dropveters zodat de kinderen eetbare armbanden en kettingen kunnen maken. Voeg eventueel nog een lekkere snoepring toe om de sierradenset mee compleet te maken. Of maak een smakelijke variant van Boter, kaas en eieren. Print of teken op vierkante papiertjes een Boter, kaas en eierenbord en voeg twee kleuren snoepjes toe aan het zakje; van elke kleur drie stuks. De ene kleur dient als het rondje en de andere als het kruisje. 
   
   
 7. Beestjes  
  Dieren zijn leuk, mooi en lief, dus ook ideaal als traktatie. Maak zonder moeite een schattig, bol schaapje met een zakje popcorn. Plak daar een schapenhoofdje met oortjes op, die je hebt geprint of getekend. Of maak een mooie vlinder met een zakje met gekleurd fruit of snoepjes. Je hebt daarvoor een vrolijk gekleurde wasknijper nodig waar je twee oogjes op plakt of tekent en een pijpenrager voor voelsprietjes. Knijp de wasknijper precies in het midden van het zakje zodat er twee mooie vleugels ontstaan. 

Meer ideeën

Smaken deze traktaties naar meer? Kijk dan voor nog meer traktatietips op de pagina Traktaties voor kinderen.