U heeft wél wat te verbergen

Tip 1
Misschien denkt u ook dat de kans dat hackers uitgerekend úw mobieltje, laptop, e-mail, cloud of socialemedia-accounts binnendringen, vast heel klein is. Want inderdaad: wat heeft u nou te verbergen? Nou, het antwoord is simpel: veel meer dan u misschien denkt.

Het gaat hackers vaak om geld

Het gaat hackers vaak niet om gevoelige informatie of pikante  foto’s – al zijn ze daar ook heel blij mee – het gaat vaak om geld. Als iemand bijvoorbeeld achter uw inloggegevens van een webwinkel komt, kan diegene onder uw naam allerlei aankopen doen. Maar hoe komen ze dan achter uw inloggegevens? Het achterhalen van uw e-mailadres – wat vaak uw gebruikersnaam is bij bijvoorbeeld een webwinkel – is een koud kunstje: dat is vaak eenvoudig online te achterhalen. Soms staat uw e-mailadres zelfs gewoon in het profiel van uw socialemedia-accounts.

Zakelijke e-mailadressen makkelijk te vinden

Zakelijke e-mailadressen zijn ook vaak makkelijk te vinden. Een hacker vindt bijvoorbeeld op de site van het bedrijf waar u werkt het mailadres van een collega. Daar kan hij veel uit afleiden. Als dat e-mailadres er bijvoorbeeld zo uitziet: voornaam.achternaam@bedrijfsnaam.nl, is het de gok waard om uw voornaam.achternaam eens te proberen. En om het makkelijker te maken, verzamelen websites als www.wieowie.nl al uw openbare online gegevens.

 

Hacken betekent letterlijk
‘houwen’ of ‘hakken’

 

Is uw wachtwoord al in handen van hackers?

Uw wachtwoord is als het goed is wat ingewikkelder te vinden. Toch kan het zijn dat ze uw wachtwoord al in bezit hebben. Dat zit zo: met enige regelmaat weten hackers de gebruikersgegevens van bijvoorbeeld grote socialemedianetwerken buit te maken. Daar kunt u niets aan doen: de dienst zélf wordt dan gehackt. Dat gebeurde een aantal jaren geleden bijvoorbeeld bij het vooral zakelijk gebruikte socialemedianetwerk LinkedIn. In mei 2016 werden 170 miljoen e-mailadressen en wachtwoorden van LinkedIn-gebruikers verhandeld op het dark web; een voor gewone mensen onzichtbaar deel van het internet (zie ook kader).

Aankopen doen onder úw naam

Omdat veel mensen voor meerdere accounts dezelfde wachtwoorden gebruiken, kan dat LinkedIn- wachtwoord ineens heel veel waarde krijgen. Met datzelfde wachtwoord kunnen hackers misschien wél in uw e-mail komen. En als ze eenmaal in uw e-mail zitten, kunnen ze niet alleen veel meer waardevolle informatie over u vinden; ze kunnen ook onder uw naam bijvoorbeeld aankopen gaan doen, én vanaf uw mailadres andere accounts overnemen: bijvoorbeeld uw sociale media. Zo kan een hacker zich bijvoorbeeld op Facebook voor u gaan uitgeven en uw vrienden met een zielig verhaal om geld gaan vragen. De allereerste tip is dus: denk nooit te licht over online veiligheid en goede wachtwoorden: ook u kunt gehackt worden.

 

Wat is het dark web?

Het internet zoals u dat gebruikt, is maar het topje van de internet-ijsberg. U bezoekt sites die allemaal te vinden zijn via zoekmachines: u gaat bijvoorbeeld naar nu.nl, of naar Facebook. Maar een heel groot deel van het internet is niet te vinden door zoekmachines. De verzameling van die sites noemen we ook het ‘deep web’. Die ‘onvindbare’ websites zijn lang niet altijd van criminelen: soms gaat het om gevoelige informatie van bijvoorbeeld bedrijven of overheden. Een deel van het ‘deep web’ is het ‘dark web’, daar kan men alleen maar bij komen met speciale software. Dankzij die software worden gebruikers van het dark web anoniem. Er gebeuren dan ook veel (maar niet alleen maar) dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Op het dark web worden gehackte bestanden verhandeld, drugsdeals gesloten en zelfs huurmoordenaars besteld.