Zijn uw gegevens gelekt?

Tip 2
Eerder dit jaar bracht een Nederlandse ethisch hacker – een hacker die geen kwade bedoelingen heeft - aan het licht dat er zo’n 1,4 miljard wachtwoorden wereldwijd online verhandeld worden. Onder hen zijn de wachtwoorden van tenminste 3,1 miljoen Nederlanders. (Hoe hackers aan die wachtwoorden komen, leest u bij Tip 1.) Wilt u weten of uw gegevens ook de ronde doen op het dark web? Ga dan eens naar haveibeenpwned.com. Daar kunt u uw e-mailadres invullen in een zoekbalkje. U ziet dan meteen of uw gegevens ook ooit buit zijn gemaakt, en zo ja bij welk datalek dat dan ooit is gebeurd. Bijvoorbeeld bij het lek van het sociale-medianetwerk LinkedIn dat in Tip 1 wordt beschreven.

Check welk wachtwoord van u bekend is

Maar u weet dan nog niet welk wachtwoord er eventueel van u bekend is. Misschien is het wel een heel oud wachtwoord, dat u helemaal niet meer gebruikt. In dat geval is er niet zoveel aan de hand. Welk wachtwoord er van u bekend is, kunt u bijvoorbeeld zien op de website Have I been powned?. Daar kunt u uw e-mailadres in een zoekbalkje typen. Als uw gegevens inderdaad de ronde doen, ziet u vervolgens ook de eerste twee letters van uw wachtwoord dat is buitgemaakt. De rest van de letters en tekens heeft de hacker onleesbaar gemaakt: het is tenslotte niet zijn bedoeling om criminelen te helpen uw wachtwoord in handen te laten krijgen. Hij wil vooral mensen waarschuwen. Als het goed is, herkent u op basis van die eerste twee letters het wachtwoord wel. U kunt dan zelf inschatten of dit een wachtwoord is dat u nog steeds in gebruik heeft of niet.

Zo snel mogelijk het wachtwoord wijzigen

Gebruikt u het wachtwoord nog, dan moet u dit zo snel mogelijk (op alle plaatsen waar u dit wachtwoord gebruikt) wijzigen. Is het wachtwoord nergens meer in gebruik, dan is er geen gevaar voor u en hoeft u niets te doen. Hoe u een veilig nieuw wachtwoord bedenkt, leest u in Tip 7.