Zo bedenkt u een veilig wachtwoord

Tip 7
Gebruikt u ook weleens hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts? Dan bevindt u zich in goed gezelschap, want dat doen veel mensen. Toch is dit heel onverstandig. Als een hacker de hand weet te leggen op zo’n wachtwoord, is het een koud kunstje om overal binnen te komen. Een LinkedIn- of Netflix-wachtwoord lijkt misschien niet zo relevant; maar als een hacker met datzelfde wachtwoord ook in uw e-mail kan komen, bent u verder van huis (zie ook Tip 1). Daarom is het echt aan te raden voor alles een uniek wachtwoord te gebruiken.

Slim: een wachtzin

Maar wat voor wachtwoord dan? Allereerst: kies nooit iets dat eenvoudig te achterhalen is: uw postcode, meisjesnaam, de naam van uw kind, kleinkind, partner of huisdier, uw geboortedatum. Een beetje hacker heeft ze zo gevonden, al was het maar doordat u vast weleens met trots een foto van uw huisdier op Facebook heeft gezet. Ten tweede is het belangrijk dat wachtwoorden écht van elkaar verschillen. Een cijfertje erachter zetten om zo toch een ‘uniek’ nieuw wachtwoord te maken, is een lachertje voor een hacker. Daarom zijn wachtzinnen slim!  U kunt een hele zin als wachtwoord gebruiken, inclusief spaties. Bijvoorbeeld: ‘Mijn kat komt nooit als ik roep’. Zo’n zin is vaak makkelijker te onthouden dan een los woord en voor een hacker moeilijk te achterhalen. (Wat dus wel het geval is met uw postcode of meisjesnaam).

Drie willekeurige woorden

Wat ook goed werkt: drie willekeurige woorden achter elkaar zetten. Kijkt u eens om u heen, misschien ziet u een vaas, een zakdoek en een kat. Dat kunt u dan combineren tot VaasZakdoekKat. Knappe hacker die dat raadt. Klinkers vervangen door cijfers maakt het kraken van een wachtwoord ook lastiger: de e door een 3 vervangen, de a door een @ en de o door een nul. V@@sZ@kd03kK@t is een prima wachtwoord! Maar welk mens onthoudt nou tientallen verschillende wachtwoorden? Daarom is de beste tip: neem een wachtwoordmanager. Daarover gaat Tip 8.