Eenzaamheid overkomt iedereen

'Met één briefje vond ik vier nieuwe vriendinnen'
Altijd alleen in de schoolpauze. Elke zondag wachten op visite die niet komt. Eenzaamheid komt veel voor en is niet aan leeftijd gebonden, weet ledenadviseur Emmy Nuberg. De oplossing is natuurlijk: maak contact. Maar dat is het ’m nu net. Hoe dóe je dat?

Ledenadviseur Emmy Nuberg zag ooit hoe schrijnend eenzaamheid is. Het liet haar niet meer los. Ze deed een opleiding en werd specialist eenzaamheid bij de ledenvereniging. Ze helpt mensen zélf contact te maken. Het is de enige manier, weet ze. Emmy: "Kom in actie. Zoek mensen op. Ga bij een club. Of begin er zelf een."

Tips bij eenzaamheid

Je eigen club

Zondag was altijd familiedag voor Cato (87). Maar toen steeds meer familieleden wegvielen, vereenzaamde ze. Emmy zocht haar op. "Ik vroeg wat ze graag deed. Haken, antwoordde ze. En ja, sámen handwerken leek haar leuk. Ik zei haar dat in haar flat vast meer vrouwen alleen woonden. Ze hing een briefje op het prikbord. Een tijdje later belde ik haar weer. En wat bleek? Haar handwerkclub had inmiddels vijf leden! Ze kwamen wekelijks bij elkaar. Cato was erg blij dat ze elkaar hadden gevonden. Dat ene prikbordbriefje had haar vier nieuwe vriendinnen opgeleverd!"

Oud én jong

In Nederland zijn vier op de tien mensen eenzaam, waarvan één chronisch eenzaam. Onder jongeren is een op de twaalf chronisch eenzaam. Dat kan leiden tot slecht slapen, gameverslaving, depressie. Berend (42) maakt zich zorgen om zijn dochter. Naomi (14) heeft geen vriendinnen. Na schooltijd speelt ze gitaar en gamet ze. Altijd alleen. Het gaat Berend aan het hart. Komt het vanzelf goed? Of moet hij ingrijpen? Emmy: "Het is noodzakelijk dat jongeren zoals Naomi contact leren maken. Probeer als ouder in gesprek te blijven met je kind. Toon interesse, stel neutrale vragen en oordeel niet. Help je kind zelf oplossingen te bedenken. En lukt het niet, zoek dan samen hulp."

Spreek je uit

Sommige mensen zijn hele dagen alleen en voelen zich niet eenzaam. Anderen hebben veel mensen om zich heen, maar voelen toch die leegte. Eenzaamheid is voor iedereen anders. De oplossing ook: de een heeft behoefte aan een sportmaatje, de ander aan diepe gesprekken. Soms maakt een dagelijks telefoontje al een wereld van verschil. "Belangrijk is dat je je uitspreekt als je eenzaam bent", zegt Emmy. "Iemand met een luisterend oor kan je dan helpen bij het bedenken van oplossingen. Zoals een club of cursus zoeken. Wandelen, fotografie, sporten, handwerken. Het kan allemaal in groepsverband."


Hulp van een ledenadviseur

Wist je dat je de ledenvereniging 24/7 kunt bellen? Je krijgt dan direct een ledenadviseur aan de telefoon. Iedere ledenadviseur kan je helpen, en heeft bovendien een eigen specialisme. Contact met de ledenadviseur? Bel 088 – 383 20 00. Of mail service@ledenvereniging.nl. Telefonisch advies en thuisbezoek van de ledenadviseur zijn gratis voor leden.