Samenwerken met iedereen, over alle loketten heen

Zo zien we dat
Ria Stegehuis (Espria bestuursvoorzitter),  Sandra Oud (directeur van Evean) en Cynthia op den Brouw (directeur van Espria Ledenvereniging) zijn in het najaar van 2022 in Schotland.  Ze bekijken hoe de zorg is georganiseerd. Er zijn geen aparte loketten voor bijvoorbeeld ouderenzorg, psychologie, psychiatrie of mantelzorgers. Zo zien wij dit ook wel voor ons.

Ria Stegehuis (Espria bestuursvoorzitter),  Sandra Oud (directeur van Evean) en Cynthia op den Brouw (directeur van Espria Ledenvereniging) zijn in het najaar van 2022 in Schotland. Ze bekijken hoe de zorg is georganiseerd.

Ze zien dat iemand hulp en ondersteuning krijgt van een groep mensen. In zo’n groep zitten bijvoorbeeld een huisarts, apotheker, verpleger, welzijnswerker, mantelzorger, familie, vrienden en vrijwilligers. Deze mensen werken samen. Er zijn geen verschillende loketten.

Wanneer iemand naar een verpleeghuis gaat, blijft dezelfde groep mensen ook helpen. Wat iemand zelf wil en kan met hulp van een sociaal netwerk is steeds het belangrijkste. De vraag die iemand zelf heeft is altijd de basis.

Voor Stegehuis, Oud en Op den Brouw is dit een voorbeeld. 

Wat vind jij belangrijk?

De vraag moet ook zijn “wat vind jij belangrijk” in plaats van “wat biedt de zorg aan”. Op den Brouw: ‘Op een vraag kan een antwoord komen vanuit de zorg. Een antwoord kan ook komen vanuit een netwerk, zoals een ledenvereniging.

Oud: ‘We moeten ons vaker afvragen; moeten we dit echt doen of kan er een maatje worden gevonden om te zorgen dat iemand zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen.

Zelf eerder nadenken

Omdat zorg te duur wordt, moeten mensen zelf eerder nadenken. Ze moeten bedenken wat ze zelf misschien al nodig hebben of moeten gaan regelen. 

Je kunt niet altijd meer gemakkelijk zorg krijgen. Zelfs niet als je geld hebt. Je kunt niet meer denken: “Ik zie het wel tegen die tijd”. Dan ben je te laat. 

Loketten

In Nederland hebben we een loket voor jeugdzorg, ouderenzorg, psychologie, psychiatrie, mantelzorgers, vrijwilligerswerk enzovoort. Dit komt omdat het geld uit verschillende potjes komt. 

Op den Brouw: ‘Een mens bestaat alleen niet uit een deel zorg, een deel welzijn en een deel zelf doen. In Nederland wordt hulp wel in deze delen aangeboden. Hoe kan je een vraag goed beantwoorden als je in achterhoofd moet denken “uit welk potje wordt dit betaald?’.

Iemand moet kunnen bellen naar één nummer. Dat die persoon dan de vraag krijgt: “Hoe gaat het met je?” Door goed te luisteren krijgen we dan een passend antwoord op iemands vraag.’  

Een mens maakt geen verschil tussen de soorten zorg. De zorgorganisaties van Espria willen daarom met de ledenvereniging kijken daarom naar een gezamenlijk telefoonnummer. Het is hard nodig om te horen wat iemand zelf echt wil. De eigen kracht van een mens is ook heel belangrijk. Dat betekent eerst kijken naar wat iemand zelf kan, als  het nodig is met hulpmiddelen. 

Stegehuis, Oud en Op den Brouw klappen niet alleen voor de zorg, ze werken samen voor de zorg. Niet alleen met elkaar, maar mét alle mensen, over alle loketten heen.


Deze tekst is gebaseerd op dit artikel in Coincide (najaar 2022). We vatten het hier samen in gewone taal. 

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur