7 tips om een kookclub te beginnen

Samen eten en vrienden maken
Samen koken en samen eten is veel gezelliger dan alleen. Steeds meer mensen schuiven daarom aan bij een kookclub. Zelf een kookclub beginnen is niet moeilijk, zeker niet met deze tips!

Zo begin je een eigen kookclub, 7 tips

Makkelijk nieuwe mensen ontmoeten, gezellig samen eten en lekkere recepten met elkaar delen? Dat is het leuke van kookclubs. Er zijn bestaande kookclubs, maar u kunt er ook makkelijk zelf een beginnen met deze 7 tips:

1. Bepaal de plek en grootte van uw kookclub

Bedenk eerst waar u wilt gaan koken. Thuis? Dan is 5 of 6 mensen een mooi aantal. Zo loopt u elkaar niet in de weg en is er altijd genoeg ruimte aan de eettafel. Hoe groter de groep, hoe lastiger het wordt om regelmatig af te spreken.

2. Maak afspraken over hoe vaak u samenkomt

Sommige clubs komen elke week bij elkaar, andere een keer per maand of zelfs maar een keer per jaar. Om de kookclub actief te houden is het wel goed om een vaste afspraak te maken. Bijvoorbeeld elke laatste vrijdag van de maand. 

3. Verzin met wie u wilt koken

Begin eerst eens in uw eigen kring. Welke vrienden houden van eten en koken? U kunt ook een oproepje plaatsen op Facebook of op een kookforum. Bent u dol op vegetarisch eten? Hang een briefje op bij de plaatselijke eco-winkel. Heeft u kleine kinderen, begin dan met andere jonge ouders een clubje. Het schoolplein is een goed startpunt.

4. Spreek af wie wat doet

Sommige eetclubs eten elke keer bij een ander lid van de club, die dan de gehele maaltijd verzorgt. Een goede afspraak is ook dat de gastheer of gastvrouw het hoofdgerecht maakt en de anderen de rest. Als u samen kookt, maak dan een duidelijke taakverdeling. Wie kookt welke gang, wie doet de boodschappen, wie wast af. Zo wordt het geen chaos.

5. Doe samen inspiratie op in de keuken van andere landen

Bedenk elke keer een ander thema, de Italiaanse of de oosterse keuken bijvoorbeeld. Zo wordt u uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen. Samen sushi maken, bonbons of tapas is ook gezellig. 

Maak een WhatsApp-groep voor overleg

6. Zoek een kookclub op locatie

Zeker als u met een grotere groep bent, is een kookclub op locatie een goede optie. Veel kookstudio’s verhuren ruimtes. Informeer ook eens bij uw wijkcentrum, daar bent u vaak voor een klein bedrag welkom met uw buurtgenoten. 

7. Spreek af hoe jullie de kosten delen

Maak vooraf goede afspraken over de kosten. U kunt een gezamenlijke boodschappenrekening openen, waar iedereen elke maand een bedrag op stort. U kunt ook afspreken dat de gastheer of gastvrouw die aan de beurt is, alles betaalt. Maar stel dan wel een maximum. Nog een mogelijkheid is dat iedereen een vast bedrag betaalt.


Liever aansluiten bij bestaande kook- of eetclub?

Heeft u geen zin om uw eigen kookclub te starten, maar wilt u zich liever bij een bestaande kookclub aansluiten?


Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur