"Eenzaamheid is net als honger"

Blog van ledenadviseur Emmy Nuberg
Het is niet raar om je eenzaam te voelen. Je hoeft je er niet voor te schamen. Meer mensen hebben er last van. Dat vertelt ledenadviseur en eenzaamheidsdeskundige Emmy Nuberg in dit blog. Het is net als een hongergevoel: je kunt er iets aan doen.

Trek je niet terug, maar kom in actie

Een paar jaar geleden zond NPO het programma Proef Eenzaamheid uit. Zes personen ruilden een week lang ‘van leven’ met een eenzame leeftijdgenoot. Zo was daar het verhaal van Co. Hij zorgde vijf jaar lang dag en nacht voor zijn zieke vrouw. Toen zij werd opgenomen, dacht hij: ‘Ja, nu pak ik mijn leven weer op!’ Maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Co gaat elke dag langs bij zijn vrouw, die bijna niet meer kan praten. Sociale contacten heeft hij bijna niet. Hij trekt zich steeds verder terug.

Spijker op zijn kop

In het programma ruilde Co een week lang met Ton, een man met een superactief leven. Ton speelt in een band, doet aan zweefvliegen en verveelt zich geen seconde. Aan het einde van de aflevering was Tons boodschap voor Co: ‘Ga eruit, ga iets doen.’ Dat klinkt misschien simpel, maar hij sloeg daarmee wel de spijker op zijn kop. 

Eenzaam? Doe er iets mee

Gevoelens van eenzaamheid zijn een signaal van je hersenen dat je verbinding met anderen moet maken. Het is belangrijk dat je naar dit signaal luistert. Vergelijk het maar met honger: als je iets eet, verdwijnt je hongergevoel. Dus voel je je vaak eenzaam? Doe er dan iets mee. Het liefst zo snel mogelijk. Want: hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt.

Eenzaamheid is niet raar

Ik besef heel goed dat het niet voor iedereen even makkelijk is om zelf in actie te komen. Soms, vooral als je je al langer eenzaam voelt, is het lastig om hier zonder hulp uit te komen. Juist daarom is het zo belangrijk om op tijd alarm te slaan. Wat het programma Proef Eenzaamheid zo mooi liet zien, is dat het niet raar is om je eenzaam te voelen. Veel mensen hebben er last van. Als ik zelf ergens ben waar ik niemand ken, krijg ik ook een naar gevoel in mijn buik. Juist dan moet je niet in een hoekje gaan staan. Stel gewoon een vraag aan iemand, dan komt het gesprek – en contact -  vanzelf. 

Bedenk wat je blij maakt

Laatst was ik op huisbezoek bij een oudere mevrouw. Ze was net verhuisd, maar vond het moeilijk om aansluiting te vinden in haar buurt. Samen pakten we de iPad erbij. Ik vraag mensen meestal om na te denken over waar zij blij van worden. Deze mevrouw vertelde dat ze houdt van wandelen. Ze trekt er graag samen op uit. Via een plaatselijke welzijnsorganisatie vonden we een aantal wandelclubs bij haar in de buurt. 

Sluit je aan bij een club

Of je nu houdt van schilderen, koken, bloemschikken of iets heel anders: het maakt niet uit. Als je je aansluit bij een club, ontmoet je vanzelf mensen met dezelfde interesse. Dan heb je meteen ook iets om over te praten.

Wil je met mij praten? 

Voel jij je wel eens eenzaam, maar vind je het moeilijk om er iets aan te doen? Ik kom graag bij je langs om erover te praten. Of bel mij of een van mijn collega’s. Wij denken graag mee over leuke activiteiten in je buurt en helpen je op weg. Je bereikt ons via het servicecenter van de ledenvereniging: 088 - 383 20 00. Of mail naar service@ledenvereniging.nl.

Uitzending Proef eenzaamheid terugkijken

De afleveringen van Proef eenzaamheid zijn nog steeds terug te kijken via uitzending gemist van NPO.


Je bent niet alleen

Bekijk de webinars Je bent niet alleen, met Emmy Nuberg:


Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur