Trek je niet terug, maar kom in actie
Een paar jaar geleden zond NPO het programma Proef Eenzaamheid uit. Zes personen ruilden een week lang ‘van leven’ met een eenzame leeftijdgenoot. Zo was daar het verhaal van Co. Hij zorgde vijf jaar lang dag en nacht voor zijn zieke vrouw. Toen zij werd opgenomen, dacht hij: ‘Ja, nu pak ik mijn leven weer op!’ Maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Co gaat elke dag langs bij zijn vrouw, die bijna niet meer kan praten. Sociale contacten heeft hij bijna niet. Hij trekt zich steeds verder terug.
Spijker op zijn kop
In het programma ruilde Co een week lang met Ton, een man met een superactief leven. Ton speelt in een band, doet aan zweefvliegen en verveelt zich geen seconde. Aan het einde van de aflevering was Tons boodschap voor Co: ‘Ga eruit, ga iets doen.’ Dat klinkt misschien simpel, maar hij sloeg daarmee wel de spijker op zijn kop.
Eenzaam? Doe er iets mee
Gevoelens van eenzaamheid zijn een signaal van je hersenen dat je verbinding met anderen moet maken. Het is belangrijk dat je naar dit signaal luistert. Vergelijk het maar met honger: als je iets eet, verdwijnt je hongergevoel. Dus voel je je vaak eenzaam? Doe er dan iets mee. Het liefst zo snel mogelijk. Want: hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt.
Eenzaamheid is niet raar
Ik besef heel goed dat het niet voor iedereen even makkelijk is om zelf in actie te komen. Soms, vooral als je je al langer eenzaam voelt, is het lastig om hier zonder hulp uit te komen. Juist daarom is het zo belangrijk om op tijd alarm te slaan. Wat het programma Proef Eenzaamheid zo mooi liet zien, is dat het niet raar is om je eenzaam te voelen. Veel mensen hebben er last van. Als ik zelf ergens ben waar ik niemand ken, krijg ik ook een naar gevoel in mijn buik. Juist dan moet je niet in een hoekje gaan staan. Stel gewoon een vraag aan iemand, dan komt het gesprek – en contact - vanzelf.
Bedenk wat je blij maakt
Laatst was ik op huisbezoek bij een oudere mevrouw. Ze was net verhuisd, maar vond het moeilijk om aansluiting te vinden in haar buurt. Samen pakten we de iPad erbij. Ik vraag mensen meestal om na te denken over waar zij blij van worden. Deze mevrouw vertelde dat ze houdt van wandelen. Ze trekt er graag samen op uit. Via een plaatselijke welzijnsorganisatie vonden we een aantal wandelclubs bij haar in de buurt.
Sluit je aan bij een club
Of je nu houdt van schilderen, koken, bloemschikken of iets heel anders: het maakt niet uit. Als je je aansluit bij een club, ontmoet je vanzelf mensen met dezelfde interesse. Dan heb je meteen ook iets om over te praten.