Samen kom je verder

Column ledenadviseur
Een vraag of probleem? De ledenadviseur is er voor je. Samen zoeken we naar een passende oplossing. Eenzaamheid komt in de wintermaanden veel voor. Ledenadviseur Emmy Nuberg weet daar alles van.

“Als ledenadviseur word ik het blijst van de kleine dingen die ik kan doen om een verschil te maken. Elke ledenadviseur heeft een eigen gebied, maar ook een eigen specialiteit. Die van mij is eenzaamheid. Een eenzaam gevoel kan in deze donkere winterdagen nog zwaarder voelen. Het lastige aan eenzaamheid is dat ik het niet voor mensen kan oplossen, ze moeten zelf in actie komen. Gelukkig merk ik dat ik mensen wel een eind op weg kan helpen. Luisteren en vragen stellen zijn daarbij altijd het belangrijkst.

Zoals die meneer die zijn vrouw verloren was en vertelde dat hij zich zo eenzaam voelde. Logisch, dacht ik, na zoveel jaar samenzijn. Zo’n gemis kun je natuurlijk niet voor hem wegnemen. De uitdaging is dan om op zoek te gaan naar wat iemand wat vreugde geeft. Waar krijgt hij weer die glinstering van in zijn ogen? Hij was jarenlang intensief mantelzorger geweest voor zijn vrouw. Daarvoor had hij veel van zijn eigen activiteiten opgegeven. ‘Hoe waren uw sociale contacten voordat uw vrouw ziek werd?’ vroeg ik. ‘Nou, ik was vroeger actief betrokken bij een muziekvereniging’, zei hij. Op dat moment ging er bij hem een lichtje branden: hé, dat is misschien iets waar ik weer wat mee kan doen.

'De uitdaging is om op zoek te gaan naar wat iemand wat vreugde geeft'

Ik heb bijzonder werk. Mensen laten me een kijkje nemen in hun leven, dat is heel persoonlijk. Hulpvragen komen binnen via de telefooncentrale, die is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor leden. Als zij iemand niet direct kunnen helpen, geven zij de hulpvraag door aan mij. Wanneer ik dan langsga bij mensen die zich eenzaam voelen, probeer ik te ontdekken wanneer de eenzaamheid is begonnen. Was het toen mevrouw minder mobiel werd, waardoor ze niet meer naar de plekken toe kon waar ze haar sociale leven had? Dan kan een vervoersoplossing het verschil maken. Soms zitten verkeerde aannames in de weg. Zo dacht een vrouw dat zij de enige was in haar hele seniorenflat die alleen zat op zondag. Ik zei: ‘Reken maar dat er meer mensen in uw flat wonen die op zondag geen familie over de vloer krijgen.’ Ik vroeg haar wat ze het liefst zou doen op zondag. Toen kwam ze op het idee om een oproepje op te hangen in het gebouw voor een handwerkclubje. Dat werd een clubje van vijf dames die elke zondag bij elkaar over de vloer kwamen.

Luisteren maakt het verschil. Mensen zijn soms overweldigd door angst of verdriet. Als ze dan hun verhaal aan mij vertellen, komt er ruimte vrij in hun hoofd. Heel vaak komen mensen dan zelf op een idee. Mooi is dat om te zien. Mijn werk is vooral mensen in hun kracht zetten. Daar gaan ze zich ook beter door voelen. En een eigen idee geeft altijd de beste motivatie.”

Heb je een vraag?

Heb je een vraag? Bel de ledenadviseur: 088 383 20 00. Wij zitten voor je klaar, denken mee en regelen wat we kunnen.

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur