Koken met kliekjes

Weggooien is zonde!
Met restjes kunt u nog prima koken. Dat is niet alleen duurzaam, het bespaart u ook geld. We zetten 5 makkelijke tips voor u op een rij. Eet smakelijk!

5 tips om lekker én voordelig te koken met kliekjes

1. Combineer en probeer

Met restjes als groente, rijst, pasta, vlees, vis, peulvruchten, kruiden of een ei maakt u gemakkelijk weer een lekker gerecht. Bijvoorbeeld een soep, salade, omelet of roerbakschotel. Mist u inspiratie? Op de website van het Voedingscentrum vindt u een leuke poster met tips om restjes op te maken.

2. Trend: kliekjes worden lunch

Waarom de standaard boterham met kaas, terwijl u ook van de heerlijke pastasalade van gisteravond kunt genieten? Ook als u op pad gaat, neemt u de kliekjeslunch gemakkelijk mee. Er zijn allerlei handige boxen te koop, zelfs met koelelement zodat het lekker fris blijft. Bijvoorbeeld de Frozzypack, vanaf € 17,95.

3. Wrappen maar

Als u standaard wat tortillawraps in de vriezer legt, heeft u altijd een goede basis om te koken met kliekjes. Combineer restjes kip bijvoorbeeld met avocado en tomaat. Ook rundvlees met aardappels en boontjes is heerlijk in een tortilla.

4. Apps tegen voedselverspilling

  • Slim Koken: naast lekkere, gezonde recepten geeft deze app ook tips voor het koken, kopen en bewaren van uw boodschappen. U kunt bijvoorbeeld eten ‘opslaan’ in de digitale koelkast, zodat u weet wat u in huis heeft en nooit meer te veel inkoopt. En u krijgt tips hoe u restjes gebruikt.
  • TooGoodToGo: koop voor een aantrekkelijke prijs een tegoedbon bij een hotel, restaurant of supermarkt. Met deze bon haalt u op een afgesproken tijdstip eten op dat niet verkocht is.
  • NoFoodWasted: maakt u attent op voedsel dat afgeprijsd is bij allerlei supermarkten in Nederland. Zo voorkomen zij dat eten wordt weggegooid. U koopt het voor een klein bedrag.

5. Kliekjestips

  • Bewaar uw restjes veilig. Laat ze eerst goed afkoelen, doe ze in afsluitbare bakjes en bewaar ze maximaal twee dagen in de koelkast (4°C). Invriezen kan ook, op ten minste -18°C.
  • Leg restjes op een vaste plek in de koelkast en in het zicht. Zo ziet u ze als u de koelkast opentrekt en vergeet u de restjes niet.
  • Reserveer een dag in de week als ‘kliekjesdag’ en maak de koelkast leeg. Het handigst is het om dit te plannen op de dag voordat u boodschappen doet.

Wist u dat u voor bloemkoolsoep niet alleen de bloemkoolroosjes, maar ook de bladeren kunt gebruiken? Bloemkoolbladeren zijn heel gezond en bevatten dezelfde stoffen als de bloemkool zelf, maar dan in grotere hoeveelheden. Zonde dus om ze weg te gooien. Kook en pureer ze gewoon mee.