Tips om te stoppen
1. Zoek een maatje
Vraag iemand in de buurt voor de moeilijke momenten. Een vriend of een goede buur. Bel je maatje als je het moeilijk hebt, als je toch graag een sigaret wilt opsteken. Zodat je maatje jou door dit moeilijke moment helpt.
2. Professionele begeleiding voor stoppers
Stoptober
Elk jaar start in de maand oktober de publiekscampagne Stoptober. Deelname is gratis. Wanneer je je inschrijft via de website van stoptober, krijgt je naast een gratis app als steun en toeverlaat, een magazine, kans op 1 minuut gratis winkelen bij Kruidvat en nieuws in je e-mail. De meeste GGD’s ondersteunen deze campagne.
Stoppen-met-roken-programma
Via sommige zorgverzekeringen kun je een stoppen-met-roken-programma volgen. In zo'n programma krijg je ondersteuning van je huisarts, een specialist of zorgcoach, vooral op het gebied van je gedrag. Vraag bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden en de voorwaarden.
Online hulp
Op internet vind je ook veel online zelfhulpprogramma’s. Soms kosten deze geld. Vraag in dat geval of je zorgverzekeraar de cursus vergoedt die je wilt volgen.
3. Nicotinevervangers als ondersteuning
Met nicotinevervangers heb je minder zin om te roken. Ze zijn geschikt als je 10 sigaretten of meer per dag rookt. Je koopt ze als pleister, kauwgom of tabletten. Het voordeel is dat je de verslaving geleidelijk afbouwt. Het nadeel is dat je toch nicotine binnenkrijgt. Ook is er grote kans op bijwerkingen.
Hart- of vaatpatiënt? Vraag altijd eerst aan je huisarts of cardioloog of je nicotinevervangers mag gebruiken.
4. Medicijnen tegen rookverslaving
Werken nicotinevervangers niet of niet voldoende? Vraag dan aan je huisarts welke medicijnen jou helpen om van je rookverslaving af te komen. Het voordeel van deze medicijnen is dat je de verslaving geleidelijk afbouwt. Het nadeel is dat ook medicijnen bijwerkingen geven. Vooral de eerste weken kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid.