Goede nazorg bij kanker: hoe vind je die?

'Voor de patiënt is het belangrijk om de nazorg te vinden die bij hem past.’
Je hoort het de dokter zeggen: kanker. Voordat je goed beseft wat dat betekent, begint de molen te draaien. Direct opereren? Of eerst chemo of bestraling? Hoeveel tijd hebben we? Als je geluk hebt slaan de behandelingen aan en kom je in rustiger vaarwater terecht. En dan? De medische storm is misschien gaan liggen, maar die in je hoofd woedt nog op volle kracht. “Ik wil niemand voor het hoofd stoten, maar op dat moment had de nazorg echt beter gekund!”

Michel Daenen van Huis aan het Water over nazorg

Wereld op z’n kop

Het is logisch dat medici beginnen bij de ziekte: behandel je die niet, dan geeft het lichaam het uiteindelijk op. En het is ook goed te begrijpen dat dokters de meeste nazorg overlaten aan anderen. Maar dat betekent niet dat die nazorg minder belangrijk is. “Zelf heb ik ervaren wat er met je gebeurt als je de diagnose kanker krijgt”, vertelt Michel Daenen, bestuurslid bij Huis aan het Water. “Je wereld staat op z’n kop. Daar kom je in je eentje maar moeilijk uit. En ook voor je eigen omgeving is het zwaar. Daarom is het goed dat je ook andere hulp kunt krijgen. Maar ja, waar vind je die?”

Passende nazorg

Mensen die kanker hebben of hebben gehad kunnen op veel plekken terecht. Bij ‘gewone’ zorgverleners, zoals huisartsen, psychologen of fysiotherapeuten. En bij allerlei instellingen voor ‘informele’ zorg, vaak gespecialiseerd in (na)zorg bij kanker. Denk aan reïntegratiecoaches, hospices, patiëntenverenigingen en nazorgcentra zoals Huis aan het Water. “Als je kanker hebt, kan de ziekte je leven overnemen”, zegt Michel. “Je bent bang en onzeker. Het is heel moeilijk om daardoor niet overweldigd te raken. Terwijl het daar niet om gaat. Je wilt waardig blijven leven en zoveel mogelijk blijven genieten van je leven. Hoe je dat doet is voor iedereen verschillend. Daarom kan het soms moeilijk zijn om de juiste plek te vinden die past bij jou. En om die plek te vinden, moet je eerst weten waar je allemaal kunt zoeken.”

Michel is projectmanager van het project ‘Geïntegreerde netwerkzorg oncologie Zaanstreek Waterland’. Dat project is erop gericht om de nazorg bij kanker zoveel mogelijk te integreren. Verschillende instanties moeten weten van elkaars bestaan en goed met elkaar communiceren. “Voor de patiënt is het uiteindelijk vooral belangrijk om de nazorg te vinden die bij hem past. Dat werkt het best als de ene zorgverlener kan zeggen: ‘misschien vind je wat je zoekt bij dat ene inloophuis’, of ‘ik denk dat jij een klik hebt met die ene psycholoog’.”

Droom voor de toekomst

Michel droomt van betere nazorg voor toekomstige kankerpatiënten. “Als ik terugdenk aan mijn eigen ervaringen zijn we inmiddels alweer flink wat stappen verder. Ik ben bijvoorbeeld trots op wat we doen bij Huis aan het Water. Maar het kan altijd nóg beter. En dat zit hem vooral in de zichtbaarheid van verschillende partijen en hun samenwerking. Zodat mensen met of na kanker de draad zo goed mogelijk weer op kunnen pakken.”


Behoefte aan ondersteuning?

Onze ledenadviseur kan jou of iemand in je omgeving begeleiden en ondersteunen rondom het leven met kanker. Wist je dat er daarnaast inloophuizen bestaan? Hier kunnen mensen die direct of indirect met kanker te maken hebben terecht voor een goed gesprek, ontspanning of begeleiding. Onze ledenadviseur wijst je de weg naar een inloophuis in jouw buurt. Neem contact op met een van onze ledenadviseurs.


Online congres Kanker & Leven

Wil je vanuit jouw werk meepraten over dit onderwerp? Doe dan mee met het online congres Kanker & Leven. Vooral voor zorgprofessionals, maar ook voor vertegenwoordigers van patiëntorganisaties, onderzoekers en beleidsmakers.


Wil je onderzoek naar kanker ondersteunen, ook op het gebied van nazorg? Geef tijdens de collecteweek vanaf 6 september aan KWF. Zo draag jij bij aan de verbetering van (na)zorg voor kankerpatiënten.

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur